Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten fredag 27.01.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.
  • Størst fare fra fredag kveld

Skredfarevurdering

Vinddreining og noe økende vind utover dagen fører til fortsatt pålagring av fokksnøflak i flere leheng. Der det blir størst pålagring kan middels store skred løsne av seg selv, særlig når mildværet slår inn om kvelden.

På enkelte steder kan det være mulig å påvirke et svakt lag av kantkorn nede i snødekket, men mange steder er det overliggende snødekket tynt og lite sammenhengende.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildværet søndag fuktet sannsynligvis snødekket høyt til fjells. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak noen steder, mens andre steder er det avblåst ned til bakken eller et skarelag.

Det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i hele regionen med unntak av lengst ut på kysten. Det har generelt vært vanskelig å påvirke lagene og de anses derfor ikke som et aktivt skredproblem.

Fjellvær, 26.01.2023

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -7 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i nysnømengde og vindstyrke.

Fjellvær, 27.01.2023

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om kvelden. Bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sør om ettermiddagen. -6 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS