Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten søndag 08.05.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vind og nysnø kan gi ustabile forhold i noen bratte heng. Unngå leområde hvor det samler seg fersk fokksnø, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Kraftig vind fra nordvest og snøvær, vil danne fokksnøflak i enkelte leheng. Fokksnøflakene vil være lette å påvirke for skiløper eller scooterkjører. Enkelte naturlig utløste skred der det blir mest pålagring av snø kan ikke utelukkes.

Skredproblem

Nysnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag var det synkende mildværsgrense og sterk vind, dette har trolig gitt fersk fokksnø i overflata. I de laveste høydene er snøoverflata våt etter plussgrader og regn.

I overgangen mellom gammel fuktig snø og snø fra siste to uker har det dannet seg et skarelag. Høy temperaturgradient gjør at det lokalt har dannet seg kantkorn rundt dette. Utviklingen og egenskapene virker å variere, og enkelte steder kan det påvirkes, men de fleste steder er korna små eller ikke utviklet nok til å utgjøre et skredproblem.

Lørdag ble det observert mange små løssnøskred i soleksponerte heng ved Indre Billefjord.

Fjellvær, 07.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn. Stiv kuling fra sør, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -3 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet. Snøfallgrensen synker, om kvelden snøbyger ned til havnivå.

Fjellvær, 08.05.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -8 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet. Sterk kuling natt til søndag.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS