Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten lørdag 30.04.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak. Middels store skred kan løsne naturlig.

Skredfarevurdering

Været roer seg noe, men det vil fortsatt være snøbyger med litt vind i deler av regionen. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Mange steder kan det være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.
Enkelte steder kan middels store skred også løsne naturlig, særlig der sola får tak.

Vær obs på at det kan ha begynt å utvikle seg et nytt lag med kantkorn mellom nytt og gammelt snødekke. Dersom dette er til stede vil stabiliseringen gå saktere, skredene kan bli større og fjernutløsning kan være mulig. Vær derfor fortsatt konservativ i veivalg inntil dette er nærmere avklart.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 29.04.2022

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet over 20 cm i løpet av de siste dagene. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det er fortsatt en del fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø.

Det kan ha dannet seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø, men det er ikke bekreftet av observasjoner enda.

I indre deler av regionen har det tidligere vært vedvarende svake lag dypere i snødekket, men disse har i stor grad blitt smelteomvandlet den siste tiden.

Fjellvær, 29.04.2022

6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen. -9 °C til -5 °C på 700 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke. Litt minkende vind om kvelden.

Fjellvær, 30.04.2022

4-8 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra nordvest. -10 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS