Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten torsdag 28.04.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Bygevær gjør at skredforholdene vil variere i regionen. Unngå leområder med ferske fokksnøflak. Mindre skred kan løsne naturlig dersom sola titter frem.

Skredfarevurdering

Det vinterlige været fortsetter med stadig påfyll av nysnø. Det vil være lokale variasjoner i nysnømengde, og skredfaren vil være størst i de områdene som har fått mest innblåst nysnø de siste dagene. Det vil være lett for en skikjører å løse ut skred i ferske fokksnøflak.
Dersom sola titter frem skal det ikke mye til for at små skred kan løsne naturlig i den ferske nysnøen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Vinteren er tilbake med nysnø helt ned til havnivå de siste dagene. Nysnømengdene varierer, men noen steder har det kommet 15-20 cm i løpet av et par døgn. Flere steder har det dannet seg fokksnøflak i fjellet. Det er fortsatt mye fuktighet i det gamle snødekket, og stedvis har det dannet seg et skarelag mellom ny og gammel snø. Lengst ut på kysten var det barmark noen steder før nysnøen kom.

Det er ikke utenkelig at det kan danne seg kantkorn i overgangen mellom gammel, fuktig snø og ny tørr snø, men det er ikke bekreftet av observasjoner enda.

I indre deler av regionen har det tidligere vært vedvarende svake lag dypere i snødekket, men disse har i stor grad blitt smelteomvandlet den siste tiden.

Fjellvær, 27.04.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest, endring til stiv kuling fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 700 moh. Skyet. Bygevær vil gi lokale forskjeller i vindstyrke og nedbørmengde.

Fjellvær, 28.04.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nordvest. -11 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet. Bygevær vil gi lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS