Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten torsdag 20.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Unngå leområder hvor det samler seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred kan forekomme.

Skredfarevurdering

Pålagringen av fokksnøflak i leheng fortsetter, og det forventes at det kan løsne store, tørre flaksskred naturlig. Vær svært forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner. Vær oppmerksom på at skred utløst i fokksnøen kan påvirke vedvarende svake lag dypere i snødekket, og føre til større skred.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mildere vær og nedbør som regn fra tirsdag kveld og utover onsdagen kan ha fuktet snøoverflaten opp til ca 400 moh. Ellers er det kommet mye snø i regionen tidligere i uken. Vind fra ulik retning har ført til pålagring av fokksnø i ulike himmelretninger.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Tidligere observasjoner av drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes, men dette skjer lettest i indre deler av regionen.

Mandag gikk det et naturlig utløst, middels stort skred ned mot E69 i sørvendt heng i nærheten av Honningsvåg.

Fjellvær, 19.01.2022

2-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til onsdag. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -9 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet. Raskt synkende nysnøgrense utover dagen.

Fjellvær, 20.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Frisk bris fra vest, endring til sterk kuling fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet. Bygevær kan gi store lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS