Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten tirsdag 18.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Skredfaren øker med økende vind og etter hvert regn. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred. Naturlig utløste skred kan forventes.

Skredfarevurdering

OPPDATERT tirsdag kl. 08:15: Mye nysnø de siste dagene kombinert med vindøkning tidlig på dagen, vil føre til stor snøtransport inn i leheng. Middels store til store skred kan løsne naturlig. Om kvelden når temperaturen stiger og nedbøren i lavlandet går over til regn, kan det ventes naturlig utløste, våte flakskred under mildværsgrensa. Vedvarende svake lag finnes i snødekket. Særlig i indre deler av regionen kan disse påvirkes, både som skiløper og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Snødekkehistorikk

De siste dagene har det kommet noe nysnø i regionen, kombinert med vind opptil kuling fra nordvest. De ferskeste fokksnøflakene ligger dermed i sørøstvendte heng, men varierende vindretning i forrige uke har ført til at det ligger fokksnøflak i flere himmelretninger. På topper og andre utsatte steder er det generelt avblåst, mens i lesider har det lagt seg hard, vindpakket snø.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes og dette er lettest i indre deler av regionen.

Mandag gikk det et naturlig utløst, middels stort skred ned mot E69 i sørøstvendt heng i nærheten av Honningsvåg.

Fjellvær, 17.01.2022

3-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nordvest. -11 °C til -8 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 18.01.2022

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sør om formiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet. Vinddreining til sørvest og litt minkende vind utover ettermiddagen/kvelden.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS