Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten lørdag 15.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

De siste dagene har det dannet seg mye ustabil fokksnø i flere himmelretninger. Flakene vil gradvis stabiliseres, men kan fortsatt være lette å løse ut for skiløper. Sterk vind først på dagen kan flytte løs snø og danne ferske fokksnøflak i sørvendte heng.

Vedvarende svake lag finnes i snødekket. Særlig i indre deler av regionen kan disse påvirkes, både som skikjører og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 14.01.2022

De siste dagene har vinden jobbet godt med snødekket og flyttet snø inn i nordøstvendte heng. På topper og andre utsatte steder er det generelt avblåst. I lesider har det lagt seg hardt vindpakket snø.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes og dette er lettest i indre deler av regionen.

Tirsdag er det observert moderat snøfokk i regionen.

Fjellvær, 14.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Stiv kuling fra vest, endring til liten kuling fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 15.01.2022

6-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra nord, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS