Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten fredag 14.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Vi venter naturlig utløste skred. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Sterk vind og bygevær opprettholder skredfaren. Dreiende vind gjør at mest utsatt himmelretning endres i løpet av ettermiddagen.

Vedvarende svake lag finnes i snødekket. Særlig i indre deler av regionen kan disse påvirkes, både som skikjører og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 13.01.2022

De siste dagene har vinden jobbet godt med snødekket og flyttet snø inn i nordøstvendte heng. I skjermede områder kan det fortsatt ligge noe ubunden snø etter helgas snøfall.
Gammelt snødekke var preget av sterk vind av skiftende retning. Der det ikke er avblåst til gammel skare, er det ofte bærende fokksnøflak. Stedvis vil det også finnes mykere flak av fokksnø som ligger beskyttet i leformasjoner etter vind forrige uke.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes og dette er lettest i indre deler av regionen.

Tirsdag er det observert moderat snøfokk i regionen.

Fjellvær, 13.01.2022

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Stiv kuling fra vest. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 14.01.2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Stiv kuling fra vest, endring til liten kuling fra nord om ettermiddagen. -10 °C til -3 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS