Hopp til hovedinnhold

Oppdatert informasjon om vårflommen.

Registrer flom og skredskader her  - eller i Varsom-appen. 

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten torsdag 13.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir auka skredfare. Unngå leområde der det samlar seg fersk fokksnø. Naturlig utløste skred er ventet.

Skredfarevurdering

Fortsatt sterk vind og mer snø vil gi ytterlig pålagring av fokksnø i fjellsider som vender mot øst. Fokksnøflakene vil være ustabile og kan løses ut ved liten tilleggsbelastning.

Vedvarende svake lag finnes i snødekket, men virker å være vanskelig å påvirke i ytre strøk. Fjernutløsning av et heng viser likevel at en kan påvirke dette i områder der det er tynt snødekke.

Lengre inn i regionen virker det være enklere å påvirke disse både som skikjører og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 12.01.2022

De siste to dagene har vinden jobbet godt med snødekket og flyttet snø inn i nordøstvendte heng. I skjermede områder kan det fortsatt ligge noe ubunden snø etter helgas snøfall.
Gammelt snødekke var preget av sterk vind av skiftende retning. Der det ikke er avblåst til gammel skare, er det ofte bærende fokksnøflak. Stedvis vil det også finnes mykere flak av fokksnø som ligger beskyttet i leformasjoner etter vind forrige uke.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes, men lettest er det i indre deler av regionen.

Lørdag ble det fjernutløst skred i nordvendt fjellside på fjellskitur vest av Sarnes på Magerøya

Tirsdag er det observert moderat snøfokk i regionen.

Fjellvær, 12.01.2022

4-6 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Sterk kuling fra sørvest. -12 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet.

Fjellvær, 13.01.2022

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om formiddagen. Stiv kuling fra vest. -10 °C til -4 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS