Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten mandag 10.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile forhold. Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finst også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Det ventes vind som vil flytte på nysnøen som er kommet i løpet av helga. Fokksnøflak fra starten av helga stabiliseres gradvis, men det tar tid grunnet kalde temperaturer.

Vedvarende svake lag finnes i snødekket, men virker å være vanskelig å påvirke i ytre strøk. Fjernutløsning av et heng viser likevel at en kan påvirke dette i områder der det er tynt snødekke.

Lengre inn i regionen virker det være enklere å påvirke disse både som skikjører og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk, Søndag 9 januar 2022

Sterk vind av skiftende retning har gjennom uka flyttet på løssnø og påvirket snøoverflaten. Der det ikke er avblåst til gammel skare, er det ofte bærende fokksnøflak. Stedvis vil det også finnes mykere flak av fokksnø som ligger beskyttet i leformasjoner etter vind tidligere i uka.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes, men lettest er det i indre deler av regionen.

Lørdag ble det fjernutløst skred i nordvendt fjellside på fjellskitur vest av Sarnes på Magerøya

Målestasjoner i området har registrert nedbør tilsvarende 10 cm nysnø i løpet av helga, men vi mistenker at det i ytre strøk rundt Magerøya, Havøysund og Nordkynnhalvøya kan lokalt ha fått mer snø enn hva vi har registrert. Det er falt 5 cm nysnø i de sørlige deler av regionen.

Fjellvær, søndag 9 januar 2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nord, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -17 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Mandag 10 januar 2022

Oppholdsvær. Frisk bris fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -22 °C til -11 °C på 700 moh. Klarvær. Periodevis liten kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS