Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten søndag 09.01.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Det ligger fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Det ventes fortsatt litt snø i luften i kombinasjon med vind. Vinden dreier til nordlig og vil danne enkelte nye fokksnøflak i sørvendt terreng. Bygevær natt til lørdag kan ha dannet enkelte myke fokksnøflak i ytre deler av regionen, som fortsatt vil være noe ustabile. Vedvarende svake lag finnes i snødekket, men virker å være vanskelig å påvirke i ytre strøk. Lengre inn i regionen virker det være enklere å påvirke disse både som skikjører og med skuter. Vær oppmerksom rundt skoggrensa, spesielt der snøoverflaten er myk.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Sterk vind av skiftende retning har gjennom uka flyttet på løssnø og påvirket snøoverflaten. Der det ikke er avblåst til gammel skare, er det ofte bærende fokksnøflak. Stedvis vil det også finnes mykere flak av fokksnø som ligger beskyttet i leformasjoner etter vind tidligere i uka.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Det er både nedføyket kantkornlag, samt kantkornlag dannet rundt skare. Observasjoner som drønn og stabilitetstester viser at disse kan påvirkes, men lettest er det i indre deler av regionen.

Det har vært kuling fra sørvest helt ytterst på kysten natt til lørdag med enkelte snøbyger. Lengre sør i varslingsregionen har det ikke kommet nedbør av betydning eller særlig med vind.

Fjellvær, 08.01.2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra nordvest om formiddagen. -13 °C til -7 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest snø først på dagen. Usikker nedbørprognose.

Fjellvær, 09.01.2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Liten kuling fra nord, endring til bris fra nord om ettermiddagen. -17 °C til -9 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS