Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten mandag 03.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:

Kraftig vind og nysnø danner ustabile flak som kan være lett å løse ut. Unngå områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Sterk vind vil fortsette å bygge på ustabile fokksnøflak i leområder. Her vil det være lett å løse ut flakskred. Dette ventes være mest utpreget i skjermet terreng under store, flate henteområder der vinden har fått tak i mye snø de siste dagene. Mange steder finnes det vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, særlig i indre deler av regionen. Til nå har disse lagene vært vanskelig å påvirke, men det kan ikke utelukkes at den store pålagringen i går og i dag aktiverer disse lagene på nytt. I så fall vil det være lett å løse ut skred som tar med seg store deler av snødekket, og fjernutløsing er mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Snødekket ble manke steder banket av kraftig sørøstlig vind på søndagen. På vindutsatte steder består overflaten av harde flak eller gammel skare. Østavinden ka ta svært lokalt, og det finnes sannsynligvis fortsatt områder med mykere flak eller ruflesnø selv i høyden. I skogen og der vinden ikke fikk tak er snøen løs.

Gammel fokksnø ligger mange steder på nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. Både rundt Honningsvåg og Lakselv er det observert kantkorn i forbindelse med skarelag nært bakken.

Et lite skred ble observert i sørvendt terreng på Porsangerhalvøya på lørdagen.

Fjellvær, 02.01.2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -17 °C til -12 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 03.01.2022

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -16 °C til -13 °C på 700 moh. Skyet. Perioder med sørøst sterk kuling utsatte steder.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS