Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten søndag 02.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind gir økt skredfare i løpet av dagen. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Selv om det ikke ventes noe nedbør vil sterk vind kunne rive med seg store mengder snø inn i leområder. Dette vil være mest utpreget i skjermet terreng under store, flate henteområder der vinden kan få tak i mye snø. Vindøkning i løpet av dagen gjør at skredfaren er økende.

Mange steder finnes det vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, særlig i indre deler av regionen. Dette ligger stort sett under hard fokksnø og er vanskelig å påvirke, men der overliggende snø er tynn og/eller myk kan det være lett å løse ut skred. Vær obs på faretegn som skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er til stede. Fjernutløsning kan være mulig.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 1. januar 2022

På lørdagen var det bygevær, og det er store variasjoner i nedbørsmengder. I østlige deler av regionen i ytre strøk kan det ha kommet opp til 25cm snø sammen med vind fra nord. I andre områder kom det mindre eller inget alls. Der det kom mye snø ligger den nå mange steder som fokksnøflak i vindskjermete terrengformasjoner. I vindutsatt terreng er det hardere flak eller skare.

Gammel fokksnø ligger mange steder på nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. Både rundt Honningsvåg og Lakselv er det observert kantkorn i forbindelse med skarelag nært bakken.

Et lite skred ble observert i sørvendt terreng på Porsangerhalvøya på lørdagen.

Fjellvær

Lørdag 1. januar 2022

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Frisk bris fra nord, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -14 °C til -7 °C på 700 moh. Skyet. Tidlig på dagen nordvestlig liten til stiv kuling utsatte steder.

Søndag 2. januar 2022

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -17 °C til -12 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS