Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 29.12.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder med fersk fokksnø. Det finnes også områder med vedvarende svake lag i fjellet.

Skredfarevurdering

Der vinden har flyttet på snø de siste dagene kan det være lett å løse ut skred i fersk fokksnø. Dette antas å være mest utbredt i ytre strøk.

Mange steder finnes det vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, særlig i indre deler av regionen. Dette ligger stort sett under hard fokksnø og er vanskelig å påvirke, men der overliggende snø er tynn og/eller myk kan det være lett å løse ut skred. Vær obs på faretegn som skytende sprekker og drønn, dette er tydelige tegn på at svake lag er til stede. Fjernutløsning kan være mulig.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk, 28.12.2021

Det har kommet en god del nysnø de siste dagene, særlig i ytre strøk. Det har også vært perioder med kraftig vind fra omkring nordøst. Mandag og tirsdag var det enkelte snøbyger i ytre deler av regionen og forholdsvis rolige vindforhold.

Gammel fokksnø ligger mange steder på nedføyket kantkorn fra kuldeperioden i slutten av november. Det har også blitt observert kantkorn ved bakken.

Det er generelt lite observasjoner fra indre deler av regionen, men torsdag ble det observert drønn i snøen i Porsanger.

Fjellvær, 28.12.2021

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Bris fra sørøst, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -22 °C til -10 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 29.12.2021

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørøst, endring til bris fra sørøst om formiddagen. -20 °C til -13 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS