Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten søndag 14.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Vær forsiktig i terreng som har samlet fersk fokksnø. Høyt til fjells finnes det svake lag dypt i snødekket som er vanskelig å påvirke, men kan gi store skred.

Skredfarevurdering

Fokksnøen har fått tid til å stabilisere seg og det skal nå mer til for å løse ut skred. Snøbyger i ytre strøk kan øke skredfaren lokalt. Vedvarende svake lag er mest utbredt i indre strøk hvor det er mulig å løse ut store skred på disse hvis terrenget tillater det. De svake lagene ligger dypt i snødekket. Det gjør at de er vanskelige å påvirke, men vær forsiktig i overgangen mellom tynt og tykt snødekke.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Der vinden ikke kommer til, for eksempel i skogen, så er snøen ubunden eller lett vindpåvirket. I høyden og på mer utsatte steder er snøen vindpåvirket, eller det er avblåst til eldre skarelag.

Det finnes flere vedvarende svake lag av kantkorn i forbindelse med skarelag, og begerkrystaller langs bakken. Under ca. 200 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar.

Fjellvær, 13.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra sør, endring til bris fra sørøst om ettermiddagen. -15 °C til -11 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 14.03.2021

0 mm i døgnet, opp mot 5 mm i mest utsatt område. Bris fra øst, endring til frisk bris fra øst om kvelden. -11 °C til -5 °C på 700 moh. Skyet. Mest vind og snøbyger i ytre strøk.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS