Snøskredvarsel for region Finnmarkskysten onsdag 10.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:

Ustabile fokksnøflak pga. vind fra sør kan finnes enkelte steder. Det er fortsatt mulig med skred på grunn av vedvarende svake lag.

Skredfarevurdering

Sørlig vind kan føre til snøtransport som danner ustabil fokksnø i lesider. Vinden tar seg opp gjennom dagen, og spesielt på kvelden. Snøfokk er tegn på økende skredfare. Der hvor mildværet i slutten av februar ikke gjennomfuktet snødekket, kan det fortsatt være mulig å løse ut skred på vedvarende svake lag. De fleste steder er overliggende snø bærende, slik at det er vanskelig å påvirke svake lag. Skred på grunn av påvirkning fra skiløper eller skuter kan likevel ikke utelukkes helt. Utbredelsen av det vedvarende svake laget vil variere fra ytre til indre strøk av regionen. Trolig finnes det i lavere høyder i indre deler av regionen.

Skredproblem

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.

Snødekkehistorikk

Den siste uka har det vært snøbyger med vind fra omkring nordvest. I helga har det kommet ca. 10 - 25 cm nysnø. Mandag dreide vinden og kommer nå fra sørlig retning, dette kan flytte på snøen der vinder tar seg opp.

I slutten av februar var det plussgrader og regn opp til ca 800 moh. Før mildværet var det vedvarende svake lag av kantkorn og begerkrystaller mange steder. Disse lagene kan fortsatt finnes over ca. 200 moh., enten ved bakken, i forbindelse med skare eller i lag under fokksnøen.

Fjellvær, 09.03.2021

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør, endring til frisk bris fra sør om kvelden. -18 °C til -12 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fjellvær, 10.03.2021

Oppholdsvær. Frisk bris fra sør. -20 °C til -13 °C på 700 moh. Skyet.

Forklaring til snøskredvarselet Skriv ut varselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS