Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snømengder i Norge per 25. april 2017

Publisert: 25.04.2017

Påfyll av snø til og med i lavlandet og kalde temperaturer har bremset den vårlige snøsmeltingen. Her er en oversikt over snøforholdene i landet:

Fremdeles vinter og fin-fint skiføre i Sunnmøre. Foto: siggen/regobs

Sør- og Østlandet:

I lavlandet Østafjells har det kommet våt og tung nysnø de siste dagene. Målestasjonen vår på Brunkollen i Bærumsmarka viser at det har kommet 25-30 cm snø de siste dagene, og til sammenlikning er det langt mer snø der nå enn det det var i hele januar og nesten hele februar. I flere andre lavereliggende områder steder på Østlandet har det også kommet 10-30 cm snø de siste dagene.

I fjellet derimot har de ikke fått gleden av det samme snøfallet, selv om det enkelte steder har kommet 10-20 cm. I deler av den østlandske fjellheimen er det fremdeles betydelig mindre snø enn vanlig, særlig i deler av Buskerud og Telemark, samt deler av fjellområdene i Agder. I nordlige deler av Hedmark og Oppland er forholdene bedre. På snøstasjonen vår på Breidvatn nord for Hovden er det rundt 115 cm snø, og snømengden har endret seg lite de siste ukene.

1000 meter over havet er det i gjennomsnitt 50-60 cm snø i Hedmark og Telemark, 40 cm snø i Oppland og skarve 15 cm i tilsvarende høyde i Buskerud. I Agderfylkene er det i gjennomsnitt 130 cm snø i 1000 meters høyde i Aust-Agder og 190 cm snø i Vest-Agder. For alle fylkene er dette omtrent det samme som i starten av april.


 Vestlandet:

I fjellet på Vestlandet har de også fått påfyll av snø den siste tiden, særlig før helgen fikk de en «god slump» mange steder. Mest snø har det kommet i området rundt Røldal og fjellområdene rundt Odda, men også fjellområdene lenger nord har fått påfyll av snø. På MET sin snødypmåler på Folgefonna skisenter er det nå ca 270 cm snø, og 30 av de har kommet i løpet av de siste dagene. På vår snøstasjon i Vetlebotn i Myrkdalen er det nå 120 cm snø.

Sammenliknet med hva som er vanlig på denne tiden av året er det omtrent normale snøforhold i Rogaland og Hordaland. Det innebærer i gjennomsnitt 15-30 cm snø i 500 meters høyde og rundt 2,5 meter snø i gjennomsnitt i 1000 meters høyde. I Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det mer snø enn vanlig over henholdsvis 1000 og 700 moh. I 1000 meters høyde er det i gjennomsnitt 2,3 m snø i de to fylkene. På snøstasjonen på Mannen er det imponerende nok 398 cm snø!


 Trøndelag:

I store deler av Trøndelag har de også fått påfyll av snø den siste tiden, og i fjellet er det mer snø nå enn det det var før påske. I gjennomsnitt er det 125 cm snø i 1000 meters høyde i Sør-Trøndelag og 215 cm i Nord-Trøndelag. Over 5-700 moh er det mer snø enn vanlig. Akkurat der våre snøstasjoner er, det vil si Namsvatn i Nord-Trøndelag og Maurhaugen og Svarttørnbekken i Sør-Trøndelag viser stasjonene at det er omtrent som normalt med snø, men høyere til fjells er det altså mer snø enn vanlig mange steder.


 Nord-Norge:

Nord-Norge er snøvinnere i stor skala denne vinteren! Ingen over, ingen ved siden! I alle fjellområder i nord er det mer snø enn vanlig, og flere steder som fra Børgefjell i sør, via Hattfjelldal, Bardu og Dividalen, Reisadalen, områdene rundt Alta, Sennalandet og Porsanger i nord er denne vinteren en av de aller mest snørike siden 1958. I 1000 meters høyde er det i gjennomsnitt 290 cm snø i Nordland, 160 cm snø i Troms, og på de toppene som er over 1000 meter i Finnmark er det i gjennomsnitt 185 cm snø. Dette er fra 50 – 80 % mer enn vanlig i denne høyden. Tilsvarende forholdstall gjelder også for fjellområdene i 500 meters høyde. På MET sin snømålestasjon på Sjufjellet i Tamokdalen er det nå 286 cm snø og sensoren har nesten snødd ned. Tilsvarende snømengder ligger det også på stasjonen på Lyngen-Gjerdvassbu.


Før du legger ut på tur - gjør det til en vane å sjekke snøskredvarslene og isvarslene på varsom.no! Og trenger du å lære mer  - sjekk snøskred- eller isskolen på samme nettside.

Bakgrunnsdata for snørapporten finner du som snøkart på senorge.no, data fra målestasjoner finner du både på senorge.no og på sildre.nve.no og yr.no.