Vind i nord og vått i sør #snøskredvarslingenshelgeutsikter

Publisert:

Denne helgen er det kontraster i været som preger snøskredfaren: vind og atter vind i nord. Mye nedbør og mildere i sør.    

Når vinden flytter snøen skapes fokksnøflak av varierende hardhet og tykkelse. Generelt kan det være lett å løse ut skred når fokksnøflakene er myke og tynne, mens flaket til Andreas her er et tykt eksemplar av arten. Foto: Regobs.

 

Det blåser kraftig i Nord

I Nord-Norge er det kraftig vind og enkelte snøbyger som vil prege inngangen til helgen. I løpet av uken har det blåst en del, og skredproblemet de som legger ut på tur i helgen må gjenkjenne og håndtere er i all hovedsak knyttet til fokksnø. Mange steder er det nå lite snø igjen å flytte på og snødekket vil stort sett være hardbanket og det vil være vanskelig å løse ut skred i fokksnøflakene fra tidligere i uken. Der det kommer ny snø i løpet av helgen kan det legge seg opp nye flak av vindtransportert snø som det kan være lett å løse ut skred i.

Nok et mildvær på gang

I Sør-Norge ga snøvær etterlengtet påfyll av løs og ubunden snø som, inntil vinden tok seg opp torsdag og fredag, fikk ligge i fred. Ved inngangen til helgen er det ventet mer snø, men også mer vind og stigende temperaturer. I de sørligste varslingsregionene kan nedbøren komme som regn lavere enn 1200-1400 moh. Det gjør at skredproblemene vil være våte skred under mildværsgrensen, mens det i høyfjellet vil være lett å løse ut skred i den ferske vindtransporterte snøen.

På Nordvestlandet kan mye nedbør og vind øke skredfaren til betydelig (faregrad 3) mot slutten av helgen. 

Mer snø på Svalbard

På Svalbard venter vi påfyll av nysnø og litt vind. Der snøen binder seg til flak, kan det være lett å løse ut skred i den ferske snøen, mens særlig skuterkjørere, som utgjør en større belastning på snødekket, må også være obs på at det kan være mulig å løse ut skred i eldre fokksnøflak og på vedvarende svake lag av kantkorn. Mest snø ventes øst for varslingsregionen. 


Husk å sjekke snøskredvarslene på varsom.no når du planlegger tur. Forholdene kan variere fra region til region. Varslene oppdateres kl 16:00 hver dag.