Varmt vær gir økende snøskredfare

Publisert:

På grunn av varmt vær i dagene fremover vil snøskredfaren øke i de regionene der det fremdeles er en del snø igjen i fjellet.

Ferske, våte løssnøskred i Romsdalen 10. juni. Foto urpu@obskorps // Regobs

 

Økende snøskredfare

- Fra fredag venter vi at snøskredfaren er økende i de regionene der det fremdeles er en god del snø, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Jostein Aasen.

Varmt vær har tæret på snødekket i flere regioner og selv om det i andre regioner er store barflekker og lite snø under skoggrensen er det mye snø igjen i fjellet. Når det blir enda varmere temperaturer på fredag venter at mer snø vil smelte. Økende vanninnhold i snøen gjør at vi venter økende skredfare.

- Det er våte løssnøskred og det at vann hoper seg opp over skarelag i snøen og gir våte flakskred som er to av skredproblemene i helgen, forklarer Aasen.

Faren for glideskred som løsner på bratte sva øker også siden mer smeltevann vil renne i bunnen av snødekket. De fleste store skred har allerede løsnet, men enkelte større skred kan likevel ikke utelukkes.

Bratt terreng i høyfjellet er mest utsatt.

I solsider er mye av snøen allerede smeltet vekk, og andre steder har det «rast fra seg». Skredfaren i helgen er spesielt knyttet til de delene av fjellet hvor snødekket ikke har vært utsatt for så mye varme tidligere. Det vil si steder som er skyggevendt/nordsider og bratte fjellsider høyt til fjells.  Skred kan løsne naturlig eller av skikjørere. I Lyngen og Indre-Troms ser det ut til at snøskredfaren vil øke til faregrad 3- betydelig siden det ventes store naturlig utløste skred.

Siste helg med snøskredvarsling

Snøskredvarslingen avslutter sesongen med regionale snøskredvarsler fredag 12. juni. Siden vi varsler to dager frem i tid, betyr det at på fredag vil du finne et oppdatert varsel for de ulike regionen gjeldene for lørdag og søndag.

- Bruk varslene som kommer ut fredag kl 16 aktivt i helgens turplanlegging, er rådet fra Aasen.

Snøskredvarslene vil ikke bli oppdatert gjennom helgen siden varslingen avsluttes fredag, men bruk gjerne Varsom Regobs appen til å dele det du ser i fjellet også gjennom helgen. Da vil andre folk på tur se faretegnene du melder inn.