Utfordringer i vintermørket

Publisert:

Vinteren er skikkelig på vei i store deler av Norge. Og mange skal ut og leke på ski. Hele døgnet.

 

Foto: Espen Nordahl

Mørket er ikke lenger noen begrensning for å sporlegge fjellene. I dag er kraftige hodelykter blitt allemanns- og kvinnseie blant de meste dedikerte skikjørerne. De sterkeste lyktene lyser virkelig opp terrenget. Men lyskjeglen har selvsagt sin begrensning i dekningsområde og dermed hva man kan se av terreng.

Vaktleder i Snøskredvarslinga; Håvard Thorset sier at god sikt er et viktig element i å kunne gjøre gode løpende observasjoner som bidrar til velfunderte vurderinger, beslutninger og handlinger. Med bare lyset fra hodelykta som eneste lyskilde er det viktig at man legger inn en ekstra sikkerhetsmargin når man er på tur. Skulle det i tillegg blåse med snø i lufta blir utfordringene enda større for å kunne få en god og mest mulig trygg turopplevelse.

Vi anbefaler å velge en mørketidstur i et område som man kjenner og der du kan legge sporet i helt skredtrygt terreng. Det er også veldig lurt å følge samme sportrase ned som opp, for da vet du hvordan terrenget er. I app’en regObs får du bratthettskart rett på mobilen. Da kan du se hvor det er terreng som er slakere enn 30 grader og dermed trygt.

Det er også viktig å vite hvor alle i gruppen er til enhver tid. Så stopp ofte under nedkjøringen og samle folket. Med disse rådene avslutter Thorset med å ønske mørketidsskifolket god tur.

Husk å lese snøskredvarslene på varsom.no. Husk også å bruke regobs.no for å melde inn observasjoner; spesielt av ferske skred, drønn i snøen eller skytende sprekker.