Timing blir mer og mer viktig utover våren for å finne god og trygg skikjøring

Publisert:

Timing blir mer og mer viktig utover våren for å finne god og trygg skikjøring. Pass på at snøen ikke blir for våt, da øker faren for skred. Økt skredaktivitet er et tegn på at skredfaren og skredproblemene øker og må absolutt tas på alvor. Særlig rundt Hurrungane og Sognefjellet gir vedvarende svake lag av kantkorn nå fra seg faretegn som skredaktivitet og drønn.

Løssnøskred fra Blånebba torsdag gikk hel ned til dalbunnen. Skredaktivitet er det tydeligste tegne på at skredproblemer er tilstede og at de må bli tatt hensyn til ved turplanlegging. Bilde fra regobs.no, sendt inn av Urpu Hapuoja.

 

Vi går en super turhelg i møte! Godvær på vei inn i sør. I nord dominerer sola, men utover søndagen kommer det inn snø, vesentlig øst for Lyngen

I Jotunheimen og Sogn finnes kantkornlag under den siste fokksnøen. Det er observert en del skredaktivitet og drønn i disse svake lagene, særlig rundt Hurrungane og Sognefjellet. Planlegg rutevalg godt. Unngå ferdsel i skredterreng og i utløpsområder. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner.

I de østlige regionene som Vest-Telemark og Hallingdal har vi generelt stabile forhold, men vær obs på fokksnø- og nysnøproblemer og der det er kommet mest snø.

Nord-Vestlandet kom det opptil en meter nysnø på siste helg og ytterligere 30 cm onsdag. Noen steder ligger denne snøen på vedvarende svake lag og det blir viktig å passe på når det blir varmere og sol. På Nord-Vestlandet er det også skredproblemer av nysnø og fokksnø som du må ta hensyn til når du planlegger turen din.

Lenger ned på Vestlandet er forholdene like som på Nord-Vestlandet, men det har vært mindre nysnø og hardere vind så løssnøskredproblemene er mindre.

I Nordland og sørlige Troms er det for det meste stabile forhold. Det er observert lite faretegn de siste dagene, men skredaktiviteten siste helg viste at svake lag av kantkorn er aktive. Skredproblemer med vedvarende svake lag bruker ofte mye tid på å stabilisere seg. Ofte trengs gjennomfukting av det svake laget eller at man får harde overliggende skarelag eller snølag som gjør at man ikke kan påvirke de svake lagene. 

Ellers i Troms og Finnmark er ikke kantkornlaget så aktivt og selv om fokksnøen generelt virker å være stabil, finnes det enkelte områder hvor denne snøen er mer bundet. Det er fortsatt mulig å løse ut små skred i fokksnøen, spesielt over rygg og overgang til brattheng i skyggesider.

Også på Nordenskjöldland må man ta hensyn til en kombinasjon av vedvarende svake lag og overliggende fokksnø. Her blir det plussgrader i lavlandet som kan øke faren for utløsning av skred.

God trygg tur!