Nye lavtrykk sporer inn mot hele landet

Publisert:

Så langt har 2020 vært en berg og dalbane av stigende temperaturer, sterk vind, litt mindre sterk vind, fallende temperaturer, horisontal nedbør, vertikal nedbør, regn og snø. Godt regntøy kan nok for mange i lavlandet være bekledningen i helga.

….mens vi venter på mer vær. Det handler om å utnytte de lyse øyeblikkene mellom lavtrykkene til å komme seg ut. Fra Jostedalen fredag 10.01. Foto: regobs.no/martin@obskorps

 

- Det gir seg ikke, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Tommy Skårholen litt oppgitt. - Godt regntøy kan nok for mange i lavlandet være bekledningen i helga.

Så langt har 2020 vært en berg og dalbane av stigende temperaturer, sterk vind, litt mindre sterk vind, fallende temperaturer, horisontal nedbør, vertikal nedbør, regn og snø.

Kort sagt har det vært mye vær!

Og det fortsetter inn i kommende helg er den litt dystre meldingen fra Skårholen. Etter en fredag med brukbart vær mange steder sporer nye lavtrykk inn mot landet lørdag. Og dermed øker skredfaren flere steder. Det er Sør-Norge som får føle mest på været og spesielt regionene Indre Fjordane, Voss og Hardanger lørdag. Her vil faregraden ligge på 4-Stor lørdag. Mens andre steder det dominerende faregrad 3-Betydelig.


Det vil kunne komme opp mot 90-100 mm nedbør den mest utsatte plasser. Først på dagen som snø i høyden før det blir mildere. I kombinasjon med sterk vind vil det dannes fersk fokksnø i mange heng som lett kan løses ut av en person og skredene kan bli store. Etter hvert som mildværsgrensen stiger og det går over til regn vil tyngden på snøen øke og det kan gå store våte skred.

Søndag er det marginal bedring i sikte, konstaterer Skårholen. Det blir det jevnt over litt kaldere og fortsatt vindfullt og dermed nedbør som snø høyere opp. Dermed fortsatt dannelse av fokksnøflak. Generelt går  skredfaren litt ned.


Det nordlige Norge slipper unna med generelt mindre mengder nedbør men også her vil det blåse en god del. Mest nedfør fra Ofoten og sørover. Nysnøflak er det dominerende skredproblem. Unntaket er de to nordligste regionene Vest-Finnmark og Nord-Troms der de fortsatt sliter med vedvarende svake lag som hovedproblem. Skredfaren varierer mellom 2-Moderat til 3-Betydelig i regionene.

På Nordenskiöld land på Svalbard er det små endringer. Fokksnø og vedvarende svakt lag er skredproblemene som gir faregrad 2 – Moderat.

Tommy Skårholen avslutter med å si at med slike tilnærmet jojo tilstander i værbildet er det ekstra viktig å følge med på skredvarslene på varsom.no  for å få med seg de siste oppdateringer, før han oppfordrer til bruke et eventuelt værvindu der det måtte oppstå til å komme seg ut for litt frisk luft.

Det er også meldt fare for jord-, sørpe og flomskred på Vestlandet lørdag. Mer info her