Norge i gult og oransje

Publisert:

-Ja, vi elsker dette landet, synger vi 17.mai. 17.mai helgen blir det muligens de som er glade i snø som vil elske mest. For det er vinter som gjelder mange steder i fjellet i vårt langstrakte land.

Fortsatt vinter mange steder. Foto:regobs.no, britt-siv@obskorps


Følgende oppsummering kan vaktleder i Snøskredvarslingen Andreas Haslestad komme med:
- Svalbard har de siste dager vært gjennom mye vær med alt fra kuldegrader og storm og snø til lokale Føhnvindeffekter og nedbør som regn med tilhørende faregrad 4-stor i B-region Svalbard-Øst.

Inn i helga roer været seg med mindre vind og fallende temperaturer. Sola kan titte frem. Fokksnø i høyden er hovedskredproblem. Soloppvarming kan gi enkelte våte skred. Skredfaren går ned til 2-moderat på søndag

Begir vi oss over til Nord-Norge er budskapet fra Haslestad: -Her har det siste uke mange steder snødd ned til havnivå. Når nordlendingene nå klargjør flagg og bunad er det i vissheten om at det faktisk kan bli et par fine helgedager med østavind og solgløtt, men fortsatt rimelig kaldt.  For de som søker til fjells møter de skredproblem knyttet opp mot våte løssnøskred i bratt terreng som kan løsne naturlig i heng der sola varmer. I høyden er også fokksnøflak i leområder et skredproblem som representere ei utfordring.  Enkelte steder er det observert vedvarende svake lag i snødekket. Faregraden ligger i de fleste regioner på 2-moderat.

Nord-Vestlandet er nok mindre heldige med været, konstaterer vaktlederen. -Her vil vestavind og snøbyger fortsette å legge opp ferske fokksnøflak i høyden. Lokalt kan det komme mye nedbør.  Om sola skulle titte frem vil dette gi rask oppvarming av snøen. Det er fare for noen naturlig utløste skred. Skredfaren ligger her på 3-betydelig.

Videre sørover kommer vinteren tilbake i de regioner som har luktet på våren. Her det også bygevær med snø i høyden og regn lavere ned som vil prege helga. Skredproblemer er også her knyttet opp mot fokksnø og våte skred. Stedvis i høyden er det observert kantkornlag i snødekket. Skredfaren varierer mellom 2-moderat og 3-betydelig.

Haslestad avslutter med følgende oppsummering: - Det ser ut til å bli ei helg som generelt gir oss liten vårstemning. Der softisen mange steder nok må spises med votter på. For turfolket som toger til fjells blir det ei skredfarehelg fargesatt i gult og oransje. Og kommer med en aller siste formaning: Vær ekstra obs på skavler som kan knekke!!


Det er mange steder bygd ut store skavler. Obs obs!! Foto: regobs.no, Martin Stefan

Så selv om kalenderen sier det er vår, tilsier vær og snøforhold at snøskredvarslene fortsatt er obligatorisk lesning før tur. God turplanlegging er også viktig

Da heiser Snøskredvarslingen flagget og sier. Hipp Hipp Hurra.