Når snøforholdene endrer seg

Publisert:

I Nord-Norge har skiløpere mange steder innledet skisesongen med sol over horisonten. Stedvis er det bra med snø, og den har mange steder fått ligge løs og ledig med rolige værforhold. En endring i værforholdene har ført til stor forandring av snødekket nå.

Kraftig snøfokk i Børvasstindan tirsdag. Foto: LeneP/regobs.

 

-Nå må skiløpere håndtere skredproblemer som ustabil fokksnø og vedvarende svake lag i større omfang, sier Tommy Skårholen i Snøskredvarslingen.

Observasjoner tyder på at vinden mange steder har flyttet mye løs snø som lå i terrenget, og ført til ustabil fokksnø i terreng som samler snø. Det er også observert vedvarende svake lag som kantkorn og nedføyket rim. Med de vedvarende svake lagene, nå under flak av fokksnø, vil ferdsel i skredterreng bli mer krevende.

Det er særlig utfordrende med vedvarende svake lag i snødekket. Det krever mye kunnskap å identifisere og å unngå skredproblemet. De siste dagene, før vinden økte, er det observert enkelte skred som har løsnet på lag av kantkorn og rim nede i snødekket. Det er også mulig å fjernutløse skred med vedvarende svake lag tilstede i snødekket.

Den daglige vurderingen av skredfare og publisering av varsler på varsom.no har ikke startet ennå, den starter 1. desember. På Varsom Regobs-appen får vi likevel inn observasjoner. For deg som skal på tur og ønsker informasjon om snødekket kan dette være et hjelpemiddel. Du må uansett gjøre egne undersøkelser og vurderinger av snødekket når du er på tur, sier Tommy.

Vi oppfordrer folk til å dele observasjoner av vær, snø og skred i Varsom Regobs appen. Da kan andre folk på tur få glede av dine observasjoner og ved å lese andres observasjoner vil du få et inntrykk av hvordan forholdene er.

Om du er usikker på skredproblemene og hvordan du skal håndtere de, les deg opp på Snøskredskolen på Varsom.no!

I tillegg er skredkveldsesongen godt i gang:

Volda, Stavanger, Trondheim, Bodø og Åndalsnes får alle besøk av oss før jul. Vi sees kanskje der?