Moderat skredfare i helgen betyr ikke at det er fritt frem overalt

Publisert:

I helgen ventes moderat skredfare (faregrad 2), men du må være obs på at det kan være lett å løse ut middels store skred både i fokksnøen og på vedvarende svake lag i snødekket der de er tilstede.

Det krever kunnskap (og graving i snøen) for å oppdage og gjenkjenne vedvarende svake lag i snødekket. Foto: Leif/Regobs

 

Den siste tiden har snøskredfaren i landet stort sett vært preget av runder med nedbør og kraftig vind i stort sett hele landet.  Skredfaren har vært betydelig og stor mange steder, men i helgen ventes moderat snøskredfare. Det betyr likevel ikke at det er fritt frem selv om været har roet seg!

Å gjenkjenne fokksnøen i overflaten

Etter runder med vind og snø består snøoverflaten av fokksnøflak av varierende hardhet og mektighet, og stedvis kan det være lett å løse ut skred i fokksnøen.

- Dette er likevel et relativt enkelt skredproblem å håndtere siden det er så åpenlyst hvor snøoverflaten består av flak, hvor det er avblåst og hvor det ligger litt mer «skivennlig», myk fokksnø, sier Marit Svarstad Andresen i Snøskredvarslingen.

Vedvarende svake lag i snødekket gjør skilivet litt komplisert

I nesten alle regioner finnes det like fullt et langt «skumlere» skredproblem.  Det kan være mulig å løse ut skred på vedvarende svakt lag av kantkorn, og er det et problem som det kan være vanskelige å håndtere på tur.

- Når vi har vedvarende svake lag i snødekket krever det kunnskap av deg som skikjører å ferdes trygt i terrenget,  sier Marit i Snøskredvarslingen.

Vi har flere eksempler på både personutløste, naturlig utløste og sprengstoffutløste skred de siste dagene.

Bruk Regobs! 

Observerer du skred, andre faretegn (drønn og skytende sprekker) eller løser ut skred, så gi oss gjerne beskjed om det via Varsom Regobs (app eller web).

- Og du, om planlegger å krysse islagte vann på din ferd til fjells – husk å sjekke oppdatert isvarselvarsom.no, avslutter Marit.


Oppdaterte snøskredvarsler finner du på varsom hver dag kl 16:00. Gjør det til en vane å sjekke varslene før du drar på tur.