Kan gå store naturlige utløste skred i Sør-Norge

Publisert:

Det er ventet våte snøskred i Sør-Norge fredag kveld og lørdag. Det kan være fare for noen store naturlige utløste skred, der det er observert vedvarende svake lag med kantkorn. 

Våte flakskred i Ørsta. Foto: Ragnar Ekker/NVE.

Mildværet sprer seg også videre til Nordland lørdag og til dels Troms søndag, men her blir det ikke så vått og derfor heller ikke noe særlig våte skred. I Finnmark og på Svalbard vil det trolig holde seg kaldt og skredproblemet vil i hovedsak være fokksnø.

Sør-Norge

Det har vært en uvanlig desember, med lite nedbør i vest og mye i øst. Fjella i øst har fått mye fin snø, mens i lavlandet har det stort sett bare regnet.

Det var imidlertid en kuldeperiode i starten av desember som ga noen vedvarende svake lag med kantkorn i regionene Jotunheimen, Hallingdalog Voss.

– Det kraftige mildværet lørdag vil forhåpentligvis sette en demper på faren for skred i dette laget fremover, spesielt i Voss, hvor det blir skikkelig vått. Men mens temperaturen stiger, vil det kunne gå noen store naturlige utløste våte skred, advarer snøskredvarsler i NVE Ingrid Skrede.

 

Skredfaren ser ut til å synke i øst

Det går mot lysere tider 21.desember, kanskje også værmessig i fjella. Fra søndag blir det gradvis kaldere, og det kan blir kaldt og klart i øst når jula nærmer seg.

– Skredfaren ser også ut til å synke i øst, inntil det kommer nysnø. De som kanskje trekker den største julepakka i år er Nord-Vestlandet, iallfall for de som er glad i snø. De kan nemlig få et realt dump med nysnø i fjella neste uke, sier Skrede.

Men husk nysnø og vind gir fersk og ustabil fokksnø, som gjør at det vil være lett å løse ut skred. Følg med på varsom.no for daglige varsler og råd for deg som har tenkt deg ut i fjella, legger Skrede til.

Nord-Norge

Nord-Norge har fått lite snø i desember og skredfaren har vært lav lenge. Mildværet som brer seg nordover lørdag vil i stor grad virke stabiliserende på det tynne snødekket.

– Det ser ikke ut som det vil komme noe særlig snø av betydning heller neste uke, så skredfaren ser ut til å holde seg lav i Nord-Norge generelt. Det vil kun være fare for å løse ut små skred, slik situasjonen er nå, sier Skrede. Hun vil likevel minne om at selv små skred kan få store konsekvenser, fordi det er tynt snødekke og mye oppstikkende stein som man kan slå seg stygt på.

Besøk snøskredskolen på varsom.no.

Snøskredvarslingen (NVE):
Telefon: 488 80 100, mellom klokken 07-20 alle dager, ikke SMS
E-post: snoskredvarsling@nve.no

NVEs pressetelefon: 489 97 667