Julegavetips til deg som skal på topptur i vinter

Publisert:

Skal du eller noen du er glad i på topptur i vinter? Er du sikker på at du har alt utstyret som fjellet krever? Sjekk utstyrslisten og se om du mangler noe til deg selv eller andre. Kanskje finner du et julegavetips eller to?

Markus Landrø gir deg nyttige tips til hva du skal ha i tursekken. Foto: Innovasjon Norge/ News On Request

 

For å ha det best mulig og tryggest mulig på tur, er det en del ting som er lurt å ha i sekken. Markus og Innovasjon Norge har laget denne videoen som kan gi deg noen gode råd til hva du og turfølget bør ha i sekken. Kanskje kan det være en idé å gå igjennom listen under og se om det er noe du mangler og som du kan ønske deg, eller noe som burde stå på ønskelisten til turfølget?

De tre S’ene:

Spade – Søkestang – Sender/mottaker. Dette er essensielt toppturutstyr. Det skal både du og turfølget ha med dere. Lær deg å bruke det (se for eksempel snøskredskolen). Øv på å sette søkestangen sammen. Kanskje du kan bruke sender/mottakeren og la mottakeren av gaven søke opp sin egen julegave under treet?

Sikkerhet og førstehjelp

Både en god førstehjelpspakke for småskader, hodelykt og fjellduk bør ha fast plass i sekken, og bør være aktuelle julegaveønsker dersom det er utstyr du ikke har fra før av.  Kart, kompass, GPS, og ekstrabatteribank til mobiltelefonen er også uvurderlig å ha i sekken, og det kan være utstyr som kommer til nytte ellers i året også. Hva med å gi din kjære et kart over området dere har lyst til å gå på tur i?

En fløyte og en refleksvest kan være akkurat det som gjør det lettere for letemannskapene å finne deg om uhellet først skulle være ute, så her har den gamle dommerfløyten fra fotballtreningene om ikke gavepotensiale, så ivertfall gjenbrukspotensiale.

Ekstra klær og annet utstyr

Å ha en ekstra jakke i sekken er et veldig godt råd som praktiseres av mange. Likeså et par tørre hansker/votter, en ekstra lue og en hals/buff. Når det gjelder turbekledning som julegave er jo mulighetene store; ullundertøy, ullsokker, luer, votter og hansker er jo noe en toppturinterresert alltid får bruk for. 

Når man skal på tur er det også essensielt å ha med seg nok mat, vann og varm drikke. Kanskje din kjære rett og slett skal få en eske full av sjokolade, energibarer og rett-i-koppen? Eller en ny termos?

Hva med en kunnskaps-date?

Og dersom det nå viser seg at både du og turfølget har utstyret i orden, men kanskje har behov for mer kunnskap om snøskred og ferdsel i skredterreng. Det finnes flere firmaer som tilbyr skredkurs. Det finnes også sertifiserte guider som kan gi deg og turfølget uforglemmelige opplevelser i fjellet.

Eller du kan gi turfølget en date-night med snøskredskolenvarsom.no. Her har vi samlet mye informasjon om snø og snøskred, gå igjennom alle sidene og test hverandre på at dere har forstått det riktig. Dette kan bli både en trivelig og en livsviktig date!

Julegave til og fra oss i snøskredvarslingen

Tenk også på at en god regObs - en god observasjon av snøen og forholdene ute - er den beste julegaven vi som utarbeider snøskredvarslene kan få av dere! Tilbake gir vi så presise varsler som mulig, slik at du og turfølget kan gjøre gode og trygge valg i førjulssnøen.


 

Huskeliste - dette må du ha i sekken på topptur


Spade

 

Søkestang (lær deg å sette den sammen)

 

Sender/mottaker (lær deg å bruke den)

 

Fløyte og refleksvest

 

Førstehjelpsutsyr

 

Solkrem

 

Hodelykt

 

Solbriller/skibriller

 

Fjellduk/vindsekk

 

Hjelm

 

Kart og kompass (lær deg å bruke det)

 

GPS

 

Skarejern

 

Stegjern og isøks (avhengig av turen)

 

Mobiltelefon med ekstra batteribank: Fulladet og lastet med offlinekart. Offlinekart kan du blant annet laste ned i regObs-appen, da får du også bratthetskart som bakgrunnskart.

 

Mat og vann: Nok mat, vann og varm drikke til hele dagen, pluss litt ekstra til en eventuell nødsituasjon

 

Ekstra klær: Varm jakke med hette, tørre hansker, lue og hals/bøff i vanntett pose

 

Foto: Visit Norway.