Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Glideskred

Publisert: 22.04.2020

Den siste tiden har det vært observert mange glidesprekker og glideskred i bratte fjellsider over hele landet. 

Glidesprekker 21.april på Eitråskardtinden i Salten. Foto: kjus@nortind (https://www.regobs.no/Registration/232100)

Når snødekket siger nedover, sprekker opp, og til slutt løsner, så kaller vi det glideskred. Dette er flakskred som løsner mot bakken.

I motsetningen til for eksempel vedvarende svake lag som ligger og lurer nede i snødekket, så kan det være relativt lett å gjenkjenne glidesprekkene som indikerer at det kan løsne glideskred. Sprekkene oppstår når friksjonen mellom bakken og snødekket blir for liten til å holde igjen snøen som dras nedover av tyngdekraften. Dette skyldes at det er vått langs bakken og at underlaget er  glatt. Typiske glatte underlag er svaberg eller bratte gressbakker.

 

Enkelte steder går det glideskred de samme stedene år etter år. Dette er et eksempel fra Kvassdalen i Voss i 2015. Foto Jostein Aasen.

Hvis du ser glidesprekker i fjellsiden over deg eller ferske skred som har løsnet ned på underlaget, så bør du slå opp teltet et annet sted. Det er nemlig svært vanskelig å forutsi akkurat når et glideskred løsner. Det avhenger både av hvor mye vann som blir tilført ved bakken, hvor tung den overliggende snøen er, og styrken i snødekket. Noen ganger kan det ta dager eller måneder fra man ser glidesprekkene oppstår til glideskredet faktisk løsner. Og noen ganger løsner det ikke i det hele tatt.

Utviklingen av glidesprekker og til slutt glideskred i Jostedalen i 2016. Foto: Jostein Aasen.

For å kunne inkludere aktuelle forhold rundt glideskred i snøskredvarslene oppfordrer vi alle til å legge inn observasjoner på regobs.no.

Les og lær mer om glideskred