Fokksnø og vekslende vær

Publisert:

Lavtrykk vil prege vårt langstrakte land også siste helga i februar. Men noen vil nok få se sola.

Kommende helg oppsummert; skredproblem fokksnø og kanskje et solgløtt…noen steder Foto: regobs.no, FrodeHansen@ObsKorps

 

Mest vær i sør
I fjelltraktene i sør og vest er lavtrykk på vei inn fra sør –sørøst og  bidrar med sterk vind  og etter hvert økende temperaturer. I de sørligste regioner blir det i tillegg mye nedbør. Vindøkningen bidrar til at tilgjengelig ubunden snø vil bli flyttet på og legge opp fokksnø i leområder.  Store ferske fokksnøflak medfører at størrelsen på mulige skred øker og dermed faregraden. Skredfaren vil i flere regioner ligge på 3-betydelig både lørdag og søndag. I Vest-Telemark og Heiane kan det gå naturlig utløste skred.

Ubestemmelige lavtrykk i nord
I Nord-Norge har vi de siste dager slitt med lavtrykk som ikke ikke helt har klart å bestemme seg hva de vil. Dette har medført litt problemer med å prognosere hvor nedbøren treffer og dermed fastsette faregrad. Du kan lese mer om det her.

Inn mot helgen er det fortsatt lavtrykksaktivitet som vil prege værbildet. Vest- og nordvestlig vind i kombinasjon med snøbyger medfører at skredproblemene fortsatt hovedsakelig er knyttet opp mot fokksnø. Søndagen fremstår mer lovende for de fleste, da lavtrykkene ser ut til å berøre mest de ytre kyststrøk. Så da kan sola faktisk titte frem flere steder. Snøskredfaren ligger på 2-moderat i de fleste regioner.

Stabilt på Svalbard
På Nordenskiöld Land er det derimot stabilt kaldt vær som har preget øygruppen i lange tider. Generelt er det avblåst mange steder, men det kan i enkelte leområder ha lagt seg en god del snø. Skredproblem er knyttet opp mot vedvarende svakt lag av kantkorn ved bakken, som i utgangspunktet krever stor belastning for å løse ut skred i.  Men vær obs i områder der snødekket er tynt da det her er lettere å påvirke svake lag. Det store bildet gir dermed en faregrad 1-liten.

 

Uansett vær.
Det handler om å gripe øyeblikkene. Til  å komme seg ut i frisk luft. Og som nevnt kan det se ut som at du noen steder på  søndag kan få bruk for solkremen!

Etter at du har oppdatert deg på skredvarslene og lest teksten godt, ønsker vi deg god trygg tur og trivelig helg.