Fokksnø er helgens utfordring over hele landet

Publisert:

Fokksnø er det dominerende skredproblemet over hele landet gjennom helgen etter mye nysnø og vind de siste dagene. I flere regioner har det bygget seg opp tykke flak i leformasjoner i fjellet.

Fokksnø er et aktuelt skredproblem over hele landet, sørg for at du kan kjenne igjen vindtegn i snøen (foto: regobs).

Selv om været roer seg i helgen, vil snøskredfaren være 3- betydelig i flere regioner lørdag. I de regionene som har fått mest nysnø trenger fokksnøen mer tid til å stabilisere seg. Mer nysnø og vind vil stedvis fornye problemet, men stort sett i mindre omfang enn før helgen. I mange regioner synker snøskredfaren til 2- moderat søndag. Unntaket er regionene Voss og Indre Fjordane som får et godt påfyll av nysnø i høyden også i helgen.

-Vi anbefaler alle som skal ut på tur å unngå bratt terreng med fersk fokksnø til den har stabilisert seg. Før fokksnøen stabiliserer seg må du regne med å kunne løse ut skred i bratt terreng hvor du finner skredproblemet, sier vaktleder ved Snøskredvarslingen Karsten Müller.

I Nord-Norge er vinteren tilbake, og her kan du i tillegg til fokksnø også støte på utfordringer med vedvarende svake lag i enkelte regioner.

-Vedvarende svake lag gjør ferdsel i bratt terreng krevende. I motsetning til fokksnø som kan identifiseres i snøoverflaten så ligger vedvarende svake lag gjemt nede i snødekket. Vedvarende svake lag gir nødvendigvis ikke fra seg faretegn, men drønn i snødekket er et tydelig tegn på at de finnes og at du som skiløper kan løse ut skred. Det er også mulig å fjernutløse skred på vedvarende svake lag, sier Karsten.

På Nordenskiöld Land ventes moderat skredfare i helgen, og det er fokksnø som hovedsakelig utgjør skredproblemet her.

Snøskredvarslene på Varsom oppdateres hver ettermiddag. Sjekk varslene på varsom.no før du går ut på tur og registrer det du ser av vær, vind og snø med Varsom Regobs (app eller web). Det gjør varslene at varslene blir bedre for det området du ferdes i.