Faregrad 2 er vel ikke så farlig?

Publisert:

Hvorfor kan det være svært komplekse skredforhold, men bare faregrad 2?

Snøskred observert i Lyngen den 15. mai

 

Har du noensinne lurt på hvorfor et snøskred løsner?

Hvis vi holder oss til flakskred, så er det 5 forskjellige «lag» som kan kollapse. Når et av disse svake lagene kollapser, så forsvinner store deler av friksjonen, og tyngdekraften gjør at det overliggende flaket vil begynne å skli nedover fjellsiden.

I skredvarselet omtaler vi disse lagene som problemer. Nærmere bestemt skredproblemer. Ved å lære seg å identifisere disse problemene, så kan man «se dem» i naturen og holde seg unna før det går galt.

Kompleks situasjon i Nord-Norge

I Nord-Norge er det nå en ganske kompleks situasjon, selv om Varsom «bare» varsler moderat skredfare (faregrad 2).

Faregraden blir satt på bakgrunn av noe vi kaller for ADAM matrisen. For hvert skredproblem så må man angi hvor utbredt problemet er, hvor lett det er å løse ut skred og til slutt hvor store skred som kan forventes.

Noen dager er det bare et skredproblem, mens andre dager kan det være flere. De siste dagene har det eksempelvis vært opptil 3 skredproblem i mange regioner i Nord-Norge.

Ved å bruke ADAM matrisen vil man se at hvert enkelt skredproblem alene vil kunne gi moderat skredfare. Man skulle kanskje tro at når alle disse kombineres, så vil faregraden øke, men det er ikke slik. Varsom baserer faregraden sin på det skredproblemet som gir høyest skredfare.

Faregraden er en forenkling

Faregraden er bare en forenkling av faren for det største skredproblemet, men hvis det finnes tre skredproblem, så er situasjonen likevel mer kompleks enn om det bare er et skredproblem. Det er derfor viktig å lese hele varselet, og ikke basere turen i sin helhet på faregraden.

Du kan lære mer om de forskjellige skredproblemene på Snøskredskolen.