En helg med våte snøskredproblemer

Publisert:

Det er våte skredproblemer som står i fokus i helgen. Snøsmelting og nedbør som regn øker vanninnholdet i snøen, og både våte skred, glideskred, skavlbrudd og sørpeskred kan bli resultatet.

Vær bevist på hvor du legger sporene selv om det er vår og solen skinner. Da kan du få fine og trygge skiturer i vårsnøen. Foto: kaj@obskorps // Regobs

 

Varmen kommer til nord

I fjellet i Nord-Norge er det fremdeles mye snø og det blir varmt de neste dagene. Selv på de høyeste fjelltoppene kan skifolket vente seg plussgrader og det vil sette fart i snøsmeltingen. Kombinert med at det også i enkelte regioner kan komme en millimeter eller to med regn, venter vi at vanninnholdet i snøen øker.

- Mye vann i snøen kan føre til naturlig utløste våte flakskred og eventuelt glideskred der smeltevann hoper seg opp enten over lag i snøen eller ved bakken sier vaktleder i snøskredvarslingen Rune Engeset.

I bratt terreng kan det være lett for ski- og brettkjørere å løse ut våte løssnøskred.

 - Selv om solen skinner og du har lyst til å gå «overalt» på tur, må du ha et bevist forhold til hvor du legger sporene dine sier Engeset.

Våte skred blir tunge og kan lett begrave deg om du ferdes i terrengfeller som bekkedaler og konkave terrengformasjoner. Unngå langvarig opphold i terreng brattere enn 30 grader med løs våt snø. Fremdeles er det store skavler i terrenget mange steder, og skavlbrudd er ikke utenkelig.

Regnet kommer i sør

Været vil ikke innby til de store og lange turene til fjells i Sør-Norge i helgen. Da hjelper det ikke at det fremdeles er mye snø igjen i fjellet i Sør-Norge. Lørdag ventes regn i mange regioner, og som lenger nord i landet fører det til økt vanninnhold i snøen og økt sannsynlighet for våte flakskred og glideskred.

- Det er vanskelig å forutse når glideskred løsner. Selv om det er færre sigesprekker å se nå og mange av skredene har gått allerede, er det fremdeles forhold for glideskred, særlig på Vestlandet sier Engeset.

Fare for sørpeskred

Når snøen blir tung og vannmettet kan det også være fare for sørpeskred. Sørpeskred kan løsne i slakere terreng enn 30 grader og følger gjerne bekkefar og forsenkinger i terrenget. Flom- og jordskredvarslingen har sendt ut varsel om sørpeskred både i Sør-Norge og i Nord-Norge.