Betydelig snøskredfare flere steder

Publisert:

I dag, mandag, er det betydelig snøskredfare (faregrad 3) i Nordland og i Troms og på Vestlandet.

I dag, mandag, er det betydelig snøskredfare i flere regioner. Det beste rådet er å unngå terreng som er brattere enn 30 grader og utløpsområder. Illustrasjon: varsom.no

 

Lett å løse ut store skred

Mye løs snø har skapt trivelige skiforhold for lokalbefolkningen i de nordligste regionene i løpet av helgen, men mandag er det slutt. Mye løs snø i terrenget kombinert med en vindøkning fører til massiv transport av fokksnø inn i leheng og skaper ustabile forhold i fjellet fra mandag.

- Så fra i dag av øker snøskredfaren til faregrad 3- betydelig i Nordland og sørlige deler av Troms, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Karsten Müller.

Det vil være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen og skredene kan bli store.  

Ellers i Troms og Finnmark er det moderat snøskredfare. Her er vinden ikke fullt så kraftig, men like fullt er det et godt råd å unngå terreng brattere enn 30 grader der det ligger ferske fokksnøflak.

Varmere luft gir fare for våte skred

På Vestlandet varsler vi også faregrad 3 – betydelig snøskredfare i dag, mandag. En varmfront fører til en kortvarig, men kraftig temperaturøkning. Dette vil svekke bindingene i snøen.

- Flere steder på Vestlandet venter vi i dag naturlig utløste skred som følge av det varme været sier Müller.

Når det blir kaldere i været igjen, vil faren for naturlig utløste våte skred på Vestlandet avta.

På østsiden av Langfjella er snøskredfaren moderat og avtagende.

Sjekk veimeldinger og skredvarsel

Enkelte veier kan være stengt eller ha redusert framkommelighet på grunn av uvær og skredfare. Lurer du på om veien du skal kjøre er stengt, kan du sjekke trafikkmeldinger fra Statens vegvesen på vegvesen.no

Sjekk alltid snøskredvarslene på varsom.no før du går på tur, bruk abonnementsløsningen for å få varsel om oppdaterte snøskredvarsler og andre naturfarer på SMS og e-post, og bruk Varsom Regobs-appen til å se hvor det det er skredterreng.