Annerledespåsken 2020. Bruk den, men vær varsom

Publisert:

Snøskredvarslingen og varsom.no tar ikke påskeferie, men dette er påsken du skal søke mot mindre bratt terreng og tryggere toppturer.  

Påska 2020: Tid for trygg tur i nærområdet! Foto: Espen Nordahl

 

Da ble det påske i år også. Vi i Snøskredvarslingen holder oss inne og er på jobb hver dag. For å utarbeide varsler på varsom.no som skal gi deg det beste grunnlag for at du skal kunne  gode og trygge opplevelser ute i snøen.  Og observatørene er fortsatt i full sving med observasjonsrundene sine i hver region for at varslene skal bli best mulig. 

Våre varsler er også viktige for beredskapen i forhold til skred mot vei og annen infrastruktur. 

Ferdes med omtanke 
Årets påske blir litt annerledes. På tross av at det blir en høytid rammet inn av visse begrensninger, er det ingen grunn til å sitte inne hele tiden. Det er mye god helse av å være ute i frisk luft. Men dette blir ikke dagene for de mest krevende skiturene! 

Koronahverdagen tilsier at vi  planlegge litt mer nøye hvor vi legger skisporene. Denne påsken bør vi velge en mer konservativ tilnærming til aktivitetene våre i vinterfjellet. Slik at vi ikke utfordrer og belaster helsevesenet og beredskapen til den offentlige redningstjenesten og de frivillige redningsorganisasjoner unødig!!  

I skredtrygt terreng 
Så årets entydige oppfordring: La oss kose oss på de steder der vi kan minimere risikoen for at noe fatalt kan skje. Utforsk gode og trygge turopplevelser i nærområdet. Med avstand.  

Av alle faktorer som påvirker sannsynligheten for å løse ut skred, er terrenget vår beste venn. Terrenget endrer seg ikke. Tryggheten finner du derfor der det ikke er skredterreng.  Det vil si terreng under 30 grader og godt unna tilhørende mulige utløpsområder for skred.   

-Hvor finner jeg  ut hva som er «ikke-skredterreng» da?  «Klassifisering av skredterreng», forkortet KAST gir svar. Les og bruk! 

Spennende kunnskap 
Årets litt annerledespåske for skifolket kan også gi oss tid og rom til å erverve litt viktig kunnskap. Som en avveksling til årets påskekrim i bokform og på fjernsyn er det mye spennende lesestoff å la seg friste av i skredvarslene, på Snøskredskolen og på VarsomRegobs appen. Les og lær! 

Så da ønsker vi i Snøskredvarslingen dere alle ei riktig god og spennende vær varsom.no påske ute og inne.  

Med håp om bedre tider rundt neste sving. 

PS: Ikke glem påskemarsipanen. Den kan vi nyte fritt og uhemmet!