Nå kan du få flere naturfarevarsler fra Varsom rett på mobilen

Publisert:

Nå kan du abonnere på alle landbaserte farevarsler fra Meteorologisk institutt. Også varsler om snøfokk og is, som blant annet kan gi vanskelige kjøreforhold, er nå tilgjengelig. Abonnementstjenesten gir deg farevarslene på e-post eller SMS der du bor eller ferdes.

NYTT FAREVARSEL: Eksempel på varsel om snøfokk. Foto: Meteorologisk institutt.

 

To nye farevarsler fra Meteorologisk institutt

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nylig lansert en ny versjon av abonnementsløsningen for naturfare abonner.varsom.no. Den nye versjonen inkluderer nå alle landbaserte farevarsler fra Meteorologisk institutt (MET). De nye som er lagt til i løsningen er is og snøfokk. Høsten 2019 har erstattet vi varsel om vanskelige kjøreforhold med varsel om snø, is og snøfokk, sier Solfrid Agersten, som leder værvarslingen (MET) i Oslo.

  • Varsel om is sendes der årsaken er underkjølt regn/yr, frysende regn eller frosttåke. I de tre tilfellene vil vi kunne få et islag på vei og andre objekter, noe som blant annet kan være svært farlig i trafikken.
  • ­Varsel for snøfokk blir sendt om det er ventet snøvær og vind, eller oppholdsvær med vind når løs snø er tilgjengelig. Kjennetegn på snøfokk er siktreduksjon, kuling eller sterkere vind og minusgrader med tørr løs snø.

Nå kan du også ta pause i abonnementet du har på naturfarevarsel

Ved å tegne et gratis abonnement på https://abonner.varsom.no vil du motta farevarsler med en gang varslene er publisert på varsom.no. Du velger selv om du vil motta varsler på e-post eller SMS.

– Du bestemmer selv hvilke område (fylke eller kommune) og farenivåer som gjør at du blir varslet, sier Hervé Colleuille, leder av flom- og jordskredvarslingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). En ny funksjonalitet gjør det nå mulig å stoppe dine abonnement midlertidig i en utvalgt periode, for eksempel ved ferie, eller for beredskapsaktører som inngår i en vaktordning, tilføyer Colleuille.

Varsom.no gir deg en samlet framstilling av alle naturfarevarsler på land; farlig vær kommer fra MET, mens varsler om flom, snø-, jord- og fjellskredfare kommer fra NVE.

Fakta om tjenesten:

  • Du kan selv bestemme type abonnement ved å velge naturfare, velge område (kommune, fylke eller region), laveste farenivå og om du vil motta varselet på mobil.
  • Når du tegner abonnement, vil du motta varsler på e-post eller SMS. Dette skjer med en gang varslene er publisert på varsom.no, i henhold til de reglene du selv har bestemt.
  • E-posten og SMS-en du mottar inneholder lenke til varselet på varsom.no. Klikk alltid på lenken og les varselet der. Informasjonen i e-post/SMS alene er svært begrenset.
  • Farevarslene om blant annet kraftige regnbyger, snø og kraftige vindkast leveres av MET. Les mer om farevarsel fra MET.
  • Farevarslene om flom, jordskred og snøskred leveres av NVE.
  • Tjenesten er gratis. Den eies av NVE, og er utviklet i samarbeid med MET og Statens vegvesen.

Hervé Colleuille (NVE), tlf. 945 21 657, hec@nve.no

Solfrid Agersten (MET), tlf. 480 72 536, solfrida[at]met.no