Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Flom- og jordskredvarslere samlet til faglig påfyll 24.-25. november 2021

Publisert: 03.12.2021

Endelig ble det mulig for flom- og jordskredvarslere å møtes fysisk for faglig påfyll. Forrige uke møttes 28 engasjert varslere på NVEs hovedkontoret til en fagsamling over to dager.

Alle flom- og jordskredvarslerne som var på fagsamling på hovedkontoret til NVE i Oslo.

Møteprogrammet bestod av gjennomgang av varslingsrutiner, relevante faglige foredrag, gruppearbeid og diskusjoner for å nevne noe. Det var også satt av tid til mingling med to av NVEs andre vakttjenester, beredskapsvaktene og snøskredvaktene, for å bli bedre kjent.

Fysiske fagsamlinger er viktig

Endelig ble til mulig å få til en fysisk fagsamling for alle som går vakter i flom- og jordskredvarslingen. Flere av disse sitter til daglig ute på regionkontorene i NVE og i Statens Vegvesen. En håndfull vakter begynte under perioden med koronarestriksjoner, og flere fra regionkontor, så disse har kun fått opplæring via Teams.

-Det er spesielt kjekt å få møte de nyeste og bli enda bedre kjent, sier arrangør, Heidi A. Grønsten, fastgruppeleder for jordskredvarslingen i HF. Noe av det viktigste med slike samlinger er å sikre faglig påfyll, dele erfaringer og få gode diskusjoner som kan gjøre varslingstjenesten bedre. En slik samling ønsker vi å få til hvert år fremover.

Litt fakta om flom- og jordskrevarslingen

Flomvarslingen i NVE ble opprettet i 1989, da var det fire personer som inngikk i tjenesten. Etter vårflommen i Gudbrandsdalen 1995 (Vesle Ofsen) ble flomvarslingen gradvis utvidet til 10 varslere i 2000. Jordskredvarslingen ble operativ i 2013, som en av de første landsdekkende varslingstjenestene i verden. Den ble utviklet i samarbeid med Meteorologisk Institutt, Statens Vegvesen og Bane NOR (tidl. Jernbaneverket). Samlet inngår det per i dag 30 personer i flom- og jordskredvarslingen. Disse er først og fremst ansatte i Hydrologisk avdeling og Skred og Vassdragsavdelingen i NVE, men også ansatte ved ulike regionkontorer i Statens Vegvesen.

Farevurdering av flom og jord- sørpe- og flomskred gjøres hver dag hele året, og farevarsel blir lagt ut på Varsom.no og via en abonnementsløsning.