Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Isflak som brekker eller løser seg opp

Vind kan bryte opp isen, særlig om det bare er deler av vannet som er islagt. Tynn nylagt is blir knust i små biter og smelter i bølgene, mens tykkere is, særlig våris i nedbryting, deler seg i større flak som kommer i drift. Det er likevel sjelden dette skjer mens det er folk på isen. 

Mest vanlig er problemet på fjordis. Ofte er det beste fisket helt ved iskanten. Farligst er vind fra isen mot åpent vann, da store flak kan løsne. Mange har blitt fanget på slike flak, men om det er mobildekning rekker som regel hjelpen frem i tide. Stol ikke på det, for er flaket lite blir det raskt kritisk.

Noen ulykker i Norge

14. februar 1970 dristet tre 13 år gamle gutter seg på ski ut på fjordisen ved Horten i det det begynte å bli mørkt. Flaket løsnet fra land og de drev sørover uten at noen så det. Letemannskapene fant skispor utpå natten som endte i en råk. De ble antatt omkommet og det ble dykket etter dem. Mirakuløst nok klarte to av guttene seg gjennom natten med -20 °C før de 17 timer senere tok seg i land 14 km lenger sør på Slagen. Kameraten omkom dessverre av utmattelse.

15. februar 2009 kom et enormt isflak i drift ut Gaulosen i Trondheimsfjorden. To isfiskere ble fanget på flaket. En gikk i gjennom, men begge hadde flytevester som tåler et kort opphold i vannet. Begge hadde gått tom for strøm på mobiltelefonene og fikk ikke ringt etter hjelp. Heldigvis så folk på land hva som skjedde og fikk varslet redningstjenesten. De ble reddet med helikopter omtrent 300 m fra land.

7. februar 2014 kom en gruppe på 45 erfarne skøyteløpere fra Sverige, Tyskland og Nederland til Mjøsa. De var på flere dagers skøytetur i Norge, og la ut på Mjøsisen fra Tangnesodden tvers overfor Gjøvik. Det var fin stålis her nær isgrensen. De delte seg i fem grupper og skøytet over på Gjøviksiden. Vindøkning i retning åpent vann og sterk temperaturøkning gjorde at isen løsnet. To av gruppene ble fanget når isen løsnet fra land og drev sørover. To havnet i vannet og to måtte dras over en råk før de samlet seg på et 10 cm tykt stort isflak. De ringte etter hjelp, men mange på land hadde også sett det som skjedde. Under redningsoperasjonen drev flaket omtrent 2 km sørover. Alle kom seg vel i land med redningsbåt.