Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare, gult nivå for Agder, Vestfold og Telemark og Viken

2

Gult nivå

Publisert: Gyldig: fra 05.06.2020 07:00 til 06.06.2020 06:59
Neste varsel før:
  • Fare pågår: Fredag morgen 5. jun. 2020
  • Fare minker: Mandag morgen 8. jun. 2020
  • Høyde: 0 - 1900 moh

Konsekvens

Det ventes noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte bane- og vegstrekninger kan bli stengt. Jordskred: Utglidninger og rask bevegelse av vannmettet jord i bratte skråninger. Flomskred: En flom av vann, jord og stein i bratte bekkeløp. Vann på avveie i bratt terreng som kan medføre bekkeløpsendring. Sørpeskred: En strøm av vannmettet snø. Denne skredtypen utløses i slakt terreng og følger deretter bekkeløp og bratte skråninger.

Råd

Hold deg oppdatert om utviklingen av været og om skred- og flomsituasjonen. Følg med på værvarslet og mulige farevarsler om regn fra MET.

Beskrivelse

Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er stedvis høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 50 cm snø. Snøen er stedvis vannmettet. Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget.

Sanntidsdata

Vannøringsverdier

Regn og snøsmelting

Jordskredindeks (modell)

Aktsomhetsnivå
Abonner på varsler