Avalanche warning for region Svartisen Saturday 04.12.2021

Danger level 3 - Considerable avalanche danger

Published:

Complicated situation with persistent weak layers in the snowpack combined with wind loading. Avoid areas with fresh wind drifted snow.

Avalanche problems

Persistent weak layer (slab avalanches)

You can easily trigger avalanches on some steep slopes. Avalanches can get large enough to bury a car or destroy a small house (size 3). Remote triggering is possible.

Advice

Snow cover (in Norwegian)

Snøoverflaten er preget av sterk vind fra øst de siste dagene. Det siste snøfall av betydning kom med bygevær 27.-28. november. Under skoggrensa er snødekke spesielt tynt. Det ligger mest snø høyere til fjells og i vestvendte eksposisjoner. I den nedre delen av snødekket finnes det lag med skare/ smelteomvandlet snø som ble dannet i midten av november.

Det er observert kantkornlag over skare i snødekket. Lave temperaturer og tynt snødekke gjør at det er gode forhold for videre utvikling av dette svake laget. Det er observert begerkrystaller mot bakken, men dette svake laget virker å ligge godt beskyttet under et tykt bærende lag av smelteomvandlet snø og er dermed vanskelig å påvirke. I naboregionen er det observert lommer med nedføyket overflaterim. Dette laget finnes antagelig også i Svartisen, men utbredelsen er ikke kartlagt.

Snødekket er fortsatt svært tynt og det er mye oppstikkende steiner. Det er snø til havnivå.

Mountain weather, 03.12.2021

No precipitation. Moderate gale from southeast. -18 °C to -11 °C at 1100 m a.s.l. Partly cloudy.

Mountain weather, 04.12.2021

No precipitation. Moderate gale from southeast. -19 °C to -12 °C at 1100 m a.s.l. Clear skies.

Avalanche danger scale Print this page
EAWS logo
NVE is a member of EAWS