Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss mandag 18.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Utfordrende forhold pga. av ulike skredproblem. Unngå utløpsområder for våte flakskred i lavlandet og vær varsom i områder med nysnøflak i høyfjellet.

Skredfarevurdering

Litt påfyll av snø vil føre til dannelse av ferske fokksnøflak i leheng. Mest utsatt er heng mot N-NØ-Ø.

Faren for våte snøskred ventes å avta noe ettersom mildværet har stått på noen dager og det blir noe kaldere. I områder hvor det fortsatt er lagdelt snø, i noen bratte heng, vil det kunne gå enkelte store våte flakskred. Det er vanskelig å forutsi når vannet trenger ned til det vedvarende svake laget og/eller gjør flaket over mykt nok til at skred løsner. Det kan også være fare for våte løssnøskred.

I områder hvor det er betydelige mengder med snø og hvor mildværet har påvirket snødekket helt til bunns kan det være fare for glideskred, vær oppmerksom i områder med sigesprekker.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. februar 2019

Snøoverflaten er påvirket av høye temperaturer og regn på snødekket de siste dagene, overflaten er våt/fuktig eller har et tynt skarelag. I lavlandet er hele snødekket gjennomfuktet, over tregrensa varierer det noe hvor dypt ned i snødekket fuktigheten har trukket. Høyt til fjells over mildværsgrensa kan det være dannet ferske nysnøflak i leområder.

Før mildværet ble det observert flere lag med kantkorn. I hvor stor grad disse lagene er bevart etter mildværet må det følges med på.

Det gikk mange våte naturlig utløste løssnøskred og noen våte flakskred i regionen de siste dagene spesielt natt til onsdag og torsdag. Lørdag er det observert naturlig utløste våte flakskred i Jordalen.

Fredag ble det observert smelteriller, det vil si mildværspåvirket snø helt til topps ved Bavallen.

Fjellvær

Søndag 17. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørvest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -2 °C til 4 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 18. februar 2019

6-10 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sørvest. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS