Snøskredvarsel for Voss torsdag 10.05.2018

2
Moderat
Publisert:

Faren for våte skred øker når regnet kommer. Vær varsom i løsneområder og utløpsområder for skred. Hold avstand til fjellsider med glidesprekker.

Våte løssnøskred

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Løssnøskred
2 - Små
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Glideskred

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Unngå lengre opphold i og nedenfor fjellsider med ferske glidesprekker. Det er vanskelig å forutse når slike skred vil løsne.
Flakskred
3 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Væromslag med nedbør og etterhvert fallende temperatur gir noe økende skredfare. Der nedbøren kommer som regn vil den gamle omdanna snøen gi god drenering. Nedbøren ventes å bli intensiv og når det blir kaldere vil nedbøren gå over til snø i fjellet, men nysnøflak vil sannsynligvis bli et svært begrenset skredproblem. Vær oppmerksom på faren for glideskred. Det er vanskelig å forutsi når disse kan løsne, men mer fritt vann ved bakken kan øke bevegelsen der snødekket ligger på glatt underlag. Vær også oppmerksom på at høy temperatur og regn gir økt mulighet for skavlbrudd. Det varsles økt fare for sørpeskred torsdag ettermiddag, se jordskredvarslingen på varsom.no for mer info.
Snødekket er generelt smelteomvandlet etter en lang periode med høye temperaturer og mye sol. I høyfjellet kan det fortsatt være rester av lagdelinger og skarelag i snødekket. Snøgrensen i regionen ligger på 500-800 moh. Rygger og kuler i terrenget er snøfrie mange steder.
Det ble observert noen små våte løssnøskred tirsdag ved Finnbufjellet.
Observasjoner fra Vikafjellet tirsdag forteller om våt og smelteomdanna snø i alle fall opp til 1300 moh.
15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område.
Stiv kuling fra sør.
-1 °C til 10 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1000 moh om kvelden.
Skyet.
Synkende temperatur utover dagen/kvelden ifm nedbør fra vest. Mest nedbør i ytre strøk.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra sør.
3 °C til 10 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 2300 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.