Snøskredvarsel for Voss tirsdag 17.04.2018

2
Moderat
Publisert:

Stabiliteten i snøen blir dårligere når snødekket blir vått og mykt. Unngå utløps- og utløsningsområder for våte snøskred og områder under glidesprekker.

Våte løssnøskred

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Løssnøskred
2 - Små
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Våte flakskred

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Unngå langvarige opphold i løsneområder og utløpsområder for skred. Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig nært terrengfeller. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger. Følg med når snøoverflaten blir våt.
Flakskred
3 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Snødekket har nå vært utsatt for flere dager med høye temperaturer og sol. Skredfaren vil variere mye gjennom dagen og være størst når dagen er på det varmeste. De vedvarende svake lagene i snødekket forventes nå å være nøytralisert i lavere høyder og solsider. Men i høyden og skyggesider kan de fortsatt finnes, men som fuktige og våte mange steder. Varme og nedbør svekker snødekket og øker også muligheten for naturlig utløste skred og skavler som knekker. Snøskredfaren vil i stor grad styres av temperatur og nedbør gjennom dagen og kan øke noe mot natt til onsdag.
Snøgrensa kryper oppover fjellsidene og ligger nå mellom 200-500 moh, lavest i nord- og skyggesider. Det har siden helgen vært høye temperaturer og flere steder manglende nattefrost. Sommeren er på vei og snøoverflaten varierer mellom våt smelteomvandlet snø på dagtid og enkelte steder skare tidlig på morgenen. Områder som ikke får nattefrost vil snøen være våt store deler av døgnet.
Tidligere observerte kantkornlag kan fortsatt ha overlevd i nord- og skyggesider i høyden, men forventes nå å være fuktige eller våte. Der disse lagene er løse og våte, vil de kunne produsere flakskred når overliggende snø svekkes i varmen.
Det har vært observert drønn i snødekket og mange våte løssnøskred, samt enkelte små våte flakskred siste dager.
Observasjoner siste dager viser til en våt snøoverflate preget av mildvær og varme dager. Natt til mandag var det +6 grader på Myrkdalen målestasjon (700 moh).
2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område.
Stille/svak vind fra øst., endring til liten kuling fra sør om ettermiddagen.
-2 °C til 4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1700 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 - 2 nedbør mm i døgnet.
Bris fra sørøst.
-1 °C til 4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1300 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.