Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss mandag 02.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finst svake lag i snødekket som kan bli påverka av skiløparar, spesielt der snødekket er tynt. Våte skred kan lausne av seg sjølv der sola har stått på.

Skredfarevurdering

Snødekket inneheld eit vedvarande svakt lag av kantkorna snø som det skal stor tilleggslast til for å påverke. Fråvær av faretegn, grunna harde og store flak, betyr ikkje at skredproblemet er borte. Det finst vindpåverka snø i mange himmelretningar, men det skal i hovudsak stor tilleggslast til for at skred skal kunne lausne. Kantkornlag kan lettast bli påverka der snødekket er tynt eller mjukt.

Sola vil svekke snødekket der den står på, og ein kan vente våte flakskred i nokre soleksponerte hellingar.

Merk at skavlar er ustabile og kan knekke 45 grader innover, både ved oppvarming og under vekta av skiløparar.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 1. april 2018

Snødekket er prega av tidlegare tining og gjenfrysing opp til ca. 700 moh. Over denne høgda finst det fokksnø i varierande mengde og utbreiing. I solvendt terreng er snøen påvirka av varme, slik at det er mjukt seint på dagen og skare om natta og tidleg på dagen. Siste vindtransport av snø kom 27.3 med vind fra SØ og påfølgande innlasting av snø i vestvendt sektor. Nord- og austvendt terreng har laus kantkorna snø i overflata og byr på godt skiføre.

Kantkornlag finst nede i snødekket i fleire himmelretningar. Laget går relativt lett til brot i stabilitetstestar.

Fleire skred er observert i regionen tidlegare i veka, både str. 2 og 3. Færre observasjonar dei siste dagane. Frå lågareliggande strøk er det rapportert om glidesprekkar der snø ligg på bratte, glatte sva.

Natt til søndag var temperaturen nede i -9 °C på Kvamskogen (455 moh) i Kvam og -14 °C på Midtstova (1152 moh) i Ulvik, og det er ikkje utsikter til plussgrader på desse stasjonane ila. måndag.

Fjellvær

Søndag 1. april 2018

Oppholdsvær. Bris fra nord. -14 °C til -6 °C på 1400 moh. Klarvær. Lite vind og variernede retning.

Mandag 2. april 2018

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -15 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS