Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss torsdag 22.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevjande situasjon. I tillegg til ferske fokksnøflak, finst det område med vedvarende svake lag som gir eit ustabilt snødekke. Laussnøskred der sola får tak.

Skredfarevurdering

Opphalsdvêr og rolege vindforhold torsdag vil føre til at pålagring av snø inn i leheng avtar. Fokksnø som har lagt seg ut i terrenget etter snøfall og til dels kraftig vind fram til og med onsdag, vil trenge litt tid på å stabilisere seg. Det finst svake lag av kantkorn lengre nede i snødekket. Desse er lettast på påvirke der snødekket er tynt. Der sola får tak i bratte sørvente fjellsider er det venta at det kan gå en del laussnøskred. Skredfaren vil truleg vedvare på 3-betydeleg.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 21. mars 2018

Snøoverflata er prega av jamt snøfall sidan søndag. Vinden har påvirka snødekket i varierende grad, og det er dermed variasjon i kor hard snøen er. I hovudsak vekslar overflata mellom mjuke nysnøflak og ubunden snø i skjerma område. I vindutsette område finst det hardare fokksnø. Gammal skare kan ha blåst fram enkelte stader. Under 300 moh er snøen kram eller våt.

Langvarig kulde har ført til oppbyggande omdanning av snøkrystallar nede i snødekket, og fleire lag er heilt eller delvis omdanna til kantkorn.

Onsdag morgon var døgnnedbøren i regionen 2-6 mm, mest på Kvamskogen. Det blåste 7 m/s frå NV på Vikafjellet (910 moh).

Fjellvær

Onsdag 21. mars 2018

18 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -8 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet.

Torsdag 22. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sør. -9 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS