Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss fredag 02.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der svakt lag av kantkorn har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Fersk fokksnø ligg på svakt lag av nedføyka kantkorn. Observasjonar av mange fareteikn, særleg ferske skred, tyder på at det er svært lett å påverke dette laget. Andre stader kan fokksnøen ligge på glatt skare. I begge tilfeller vil det vere lett å løyse ut skred. Dei låge temperaturane gjer at det vil ta lang tid før fokksnøen får gode bindingar til skaren. Skredproblem med kantkorn vil også vedvare og evt. utvikle seg. Det meste av snøen som kunne flyttast av vind vart flytta tysdag 27.02. I dei mest vindutsatte områda har øverste flak blitt harde og det krevst større tilleggslast for å påverke svake lag.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 1. mars 2018

I overflata er det danna eit lag med kantkorn som no nokre stader ligg under fersk fokksnø eller eit tynt skarelag. Det er lite tilgjengeleg laussnø for vindtransport. Det er generelt mykje snø jevnt fordelt i dei fleste områda i regionen. Under tregrensa og i skjerma terreng kan ein finne opp til 30 cm laussnø.
Det gamle, underliggande snødekket er godt pakka av mykje vind og er generelt stabilt.

Under den ferske fokksnøen finst det eit svakt lag av kantkorn. Dette kan også vere iblanda rim. Det finst også eit djupt kantkornlag i forbindelse med skare frå 23.12.

28.02 vert det observert både naturleg utløyste og skiløpar utløyste skred opp til str. 2 i Voss

Fjellvær

Torsdag 1. mars 2018

Oppholdsvær. Frisk bris fra øst. -21 °C til -12 °C på 1400 moh. Klarvær.

Fredag 2. mars 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra øst. -19 °C til -10 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS