Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss lørdag 20.01.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes ferske flak av nysnø og fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der flakene er er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Nysnø og fokksnø som la seg opp mandag og tirsdag har varierende hardhet og tykkelse. Nytt snøfall og vind i fjellet fredag og lørdag kan føre til ytterligare flakdannelse. Det er lettest å løse ut skred i nysnøflak som er myke og tynne, fordi vekten av f.eks. en skiløper kan påvirke svake lag både i fokksnøen og i kantkorn lenger nede i snødekket. I fokksnø som er hard og bærende, er det naturlig nok vanskeligere å løse ut skred, men her kan skredene bli større dersom de svake lagene først blir påvirket. Snøskredfaren vurderes som 2- moderat.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 20. januar 2018

Det er mykje vindtransportert snø frå uværet i starten av veka, men sidan vinden avtok under den siste delen av snøfallet på tirsdag, finnast det også mjuk nysnø i overflata som kan danne nye flak under vindtransport. I sørlege delar av regionen har det komme nysnø fredag. Ved Kvamskogen kom det 7 mm nedbør i form av nysnø fredags føremiddag.

I forrige veke blei det observert kantkornlag over smelteskaren (fra 23.12) ved Voss, men dette kantkornlaget gir bruddforplantning i begrensa grad. Det er også observert begynnende kantkorndannelse i nedføyka nysnø. Stabilitetstest ga brudd og middels stabilitet i dette nysnølaget onsdag. Temperaturfordelinga i snødekket gjer at kantkorn ventes å utvikle seg videre, og slike lag må derfor følges med på fremover.

Det er ikke rapportert om ferske snøskred siste tre døgn.

Etter kraftig snøfokk søndag og mandag, eit lite snøfall tirsdag og oppholdsvær fra onsdag, finnes det nå myke nysnøflak over hardere fokksnø.

Fjellvær

Fredag 19. januar 2018

6 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst. -13 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Lørdag 20. januar 2018

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -13 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS