Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss tirsdag 05.12.2017

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Våte naturlig utløste flakskred kan forekomme. Faren opprettholdes så lenge det regner. Unngå potensielle løsneområder og utløpsområder for skred.

Skredfarevurdering

Det er venta store mengder nedbør som regn og sludd over regionen. Det gir forhold for naturlig utløste våte skred under mildværsgrensa. Svakt lag av kantkorn kan gi økt skredstørrelse og skredhyppighet tidlig i nedbørsperioden. Det er usikkerhet i værprognosen, men størsteparten av nedbørsområdet er venta å gå sør for regionen. Faregraden er vurdert til 3- betydelig.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 4. desember 2017

Snø og vind siste tid har gitt vekslende vindpåvirka snøoverflate. I skjermet terreng og under tregrensa finnes løsere flak av fokksnø eller tørr løssnø. Mandag morgon snør det lett.

Rundt skarelag som ble dannet ifm regn og mildvær 23.11 er det observert kantkorndannelse. Skarelaget finnes i alle høydenivå og kantkornutviklingen har kommet lengst jo høyere opp man kommer. Observasjon 04. des bekrefter at det finnes og at det vokser.

Det er observert en god del skredaktivitet på str. 2 og 3 med ny satellittteknologi som har løsnet natt til lørdag 02.12.

Det ligger nå litt over en meter snø i fjellet med skiføre fra 300 moh. Mildvær lørdag har danna tynn skare høgt til fjells, deretter påfyll av lett snø.

Fjellvær

Mandag 4. desember 2017

8-12 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Tirsdag 5. desember 2017

45 mm i døgnet, opp mot 60 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest. -3 °C til 1 °C på 1400 moh. Skyet. Usikker prognose!

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS