Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss mandag 04.12.2017

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Et nedsnødd svakt lag kan utløses av skiløper. Fjernutløsning er mulig.

Skredfarevurdering

Noe mer nedbør vil føre til ytterligere ansamling av vindtransportert snø i leområder. Den vindtransporterte snøen trenger tid på å stabilisere seg og vil i tillegg kunne legge seg over et rimlag, noe som eventuelt vil gjøre den ekstra ustabil. Alarmtegn som naturlig utløste skred, sprekker i snødekket og drønnelyder må tas på alvor. Vær spesielt oppmerksom i skjerma formasjoner der vinden ikke får tak.
Skredfaren opprettholdes på 3 - betydelig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 3. desember 2017

Over tregrensa er snøoverflaten for det meste hard og preget av vind i varierende grad. I skjermet terreng og under tregrensa finnes løsere flak av fokksnø eller 10-30 cm tørr løssnø. Utbredt rimdannelse overalt, men størst krystaller i skogen og mindre utviklet høyere til fjells.

Rundt skarelag som ble dannet ifm regn og mildvær 23.11 er det observert kantkorndannelse. Skarelaget finnes i alle høydenivå og kantkornutviklingen har kommet lengst jo høyere opp man kommer.

Det er observert en god del skredaktivitet på str. 2 og 3 med ny satellittteknologi som har løsnet natt til lørdag 02.12.

Det ligger nå litt over en meter snø i fjellet med skiføre fra 300 moh.

Fjellvær

Søndag 3. desember 2017

9 mm i døgnet, opp mot 14 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -7 °C til -3 °C på 1400 moh. Skyet. Lavere temperatur utover dagen.

Mandag 4. desember 2017

8-12 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS