Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark fredag 22.01.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile nysnøflak i leområder. Det finnes også vedvarende svake lag i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Vind og nysnø fortsetter oppbyggingen av nysnøflak i fjellsider vendt mot nordvest til nordøst. Det er mulig for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. I vestlige del av regionen der det kommer mest nedbør, kan utbredelsen bli stor. Her kan snøskredfaren være faregrad 3. Det kan enkelte steder være mulig å påvirke vedvarende svake lag der flakene er tynne/myke, men generelt skal det stor tilleggsbelastning til.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 21. januar 2021

Nysnø og vind på torsdag ga nysnøflak i fjellsider vendt mot nordvest til nordøst med stor utbredelse, særlig vest i regionen som Setesdalen, der det kom mest nedbør. På skjermede steder meldes det om mye løssnø. Under nysnøen ligger det hardere flak med eldre fokksnø.

Det finnes vedvarende svake lag med kantkorn og rim under den gamle fokksnøen, men utbredelsen og evnen til bruddforplantning virker å være begrenset.

Onsdag kveld ble det meldt om løssnøskred på Rv45 ved Kjønnesvikvatn.

Torsdag kl 13 målte Honnegrasnuten (1340moh) SØ liten kuling.

Fjellvær

Torsdag 21. januar 2021

30 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst. -7 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Mest nedbør i sør. Nysnøgrense ned til 500m mot kvelden.

Fredag 22. januar 2021

13 mm i døgnet, opp mot 22 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -4 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Mets nedbør i vest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS