Snøskredvarsel for Vest-Telemark torsdag 14.03.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder der det har samlet seg fokksnø. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Fokksnøflakene som ble dannet på tirsdag antas nå å ha stabilisert seg såpass at faregraden synker til 2-moderat. Over ca. 1300 moh finnes kantkorn nede i snødekket, men disse ligger med godt bærende lag over. Vær oppmerksom på at det kan finnes noe nedsnødd overflaterim i lehelninger, hovedsaklig mot nordvest.
Snøoverflaten er preget av fokksnøflak hovedsaklig i nordvestvendte heng, men også i andre himmelretninger er det noe flakdannelse. Det finnes også mye ubundet, løs snø etter tirsdagens snøvær. Under fokksnølaget ligger en gammel, hard og bærende snøoverflate som har vært igjennom flere runder med smelting og tilfrysing.
Høyt til fjells, fra ca 1300 moh, finnes tykke, vedvarende svake lag med kantkorn. De svake lagene ligger under hard fokksnø og/eller skare og vurderes som vanskelige å påvirke. Overflaterim som ble dannet før snøværet på tirsdag kan ha snødd ned, og i noen heng er dette et svakt lag som skred kan løsne på, men utbredelsen av problemet er usikker.
Onsdag ble det observert noen naturlig utløste tørre flakskred av str. 1 i vestlige og nordvestlig heng.
Tirsdag blåste det kraftig fra sørøst og det snødde rundt 15-50 cm i regionen. Onsdag morgen har både vinden og snøværet avtatt.
6 - 10 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra sørøst., endring til bris fra nord natt til onsdag.
-13 °C til -2 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om kvelden.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
1 - 2 nedbør mm i døgnet.
Stille/svak vind fra nordvest.
-11 °C til -1 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 400 moh om formiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Vest-Telemark / BYKLE

Snø

13.03.2019 kl. 12:51

1199 moh

Elisabet@obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 2 Av:  Faretegn Opphavsrett: 
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 2 Av:  Snøprofil Opphavsrett: 

Vær

Ikke nedbør -3 °C 1 m/s 50% skyer Det ligger et tåkelag nede i buda, vekslende i høyden mellom sol og tåke

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Det ser ut til at vinden har lagt hoved mengden av snø i nord vestlige sider. Man kan se at vinden har lagt dyner av snø når det blåste fra sydøst.

Tester

ECTN17@22cmQ2 Middels

ECTN7@11cmQ3 Dårlig Det løsner i et nedføyket nysnølag under et lett bundet lag.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut 2 - Middels N, NØ, Ø, V, NV over 800 moh Det løsner først i et nedføyket nysnølag ca 5-11 cm ned i fra snøoverflaten, litt avhengig av hvor mye snø det ligger, man løser ut et lett bundet flak, mer som sluff. Dette laget mener jeg at ikke blir mer en størrelse 1 skred. Men det finnes flere nedføykede lag, blant annet et rett over gammel skare. det vil kunne gi størrelse 2 skred.

Skredfarevurdering

2 Moderat Det løsner relativt lett i det øverste nedføykede nysnølaget. men det ser ut til å bli mer som sløff og antagelig ikke gi mer en størrelse 1. Hvis man påvirker nedføyket nysnølag lengere nede i snødekket, vil dette antagelig kunne gi størrelse 2 skred. Jeg klarte bare å løse ut det øverste laget i testheng i dag. selv med hopp og ved kjøre på tvers. Det har ikke kommer de store snømengdene på Hovden og selv om det har blåst godt så er min vurdering ut fra ettermiddagen at det er 2 på Hovden Det har vært stille i hele dag og ikke snødd, mao det stabiliserer seg Varslet faregrad er riktig Varslet er garantert riktig for regionen, de har nok fått vesentlig mer snø på Rauland og det har sikkert blåst vesentlig mer på Haukelifjell

Snødekke

60 cm totalt Ikke snøfokk 12 cm nysnø Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Det ligger snø tilgjengelig for transport i allehommelrettninger og helt til topps. Noe mer ubundne snø under tregrensa. Mest i nordvestlige sider.

Snøprofil

6 lagdelinger observert 4 temperaturpunkter observert 2 Tester knyttet til snøprofilen

ObsID: 185986

Vest-Telemark / VINJE

Snø

13.03.2019 kl. 11:26

1180 moh

Bård Henning@obskorps (***)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 5 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Bård Henning@obskorps
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 5 Av:  Vær Opphavsrett:  Bård Henning@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Bård Henning@obskorps
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 5 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Bård Henning@obskorps
Bilde Av Snøprofil
Bilde 5 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Bård Henning@obskorps

Vær

Ikke nedbør 0 °C 0 m/s 20% skyer Sola tar godt iutover dagen, og gjør snøen fuktig i solsider

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Snøen har blitt transportert ned i lesider og V heng

Tester

ECTP12@50cmQ2 Middels Profilen er tatt i vestvendt skygge side

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Lett å løse ut Mulig 2 - Middels Noen bratte heng V, NV over 800 moh

Notater

Vinden natt til i dag har vært lokal, der jeg gikk, var snøen fortsatt løs og lite påvirket. Den har lagt seg i V-NV le sider og var fortsatt løs (F) der solen ikke sto på.

Skredfarevurdering

2 Moderat Varierende forhold med mye snø som har lagt seg i le heng. Enkelte steder ligger nysnøen rett på bakken hvor det har vært avblåst tidligere Fortsatt mye snø til transport om det blåser opp Varslet faregrad er riktig Usikkert på hvor mye vind som kommer i kveld, om det ikke blåser opp, så vil nysnøen stabilisere seg ytterligere

Snødekke

80 cm totalt Ikke snøfokk 48 cm nysnø Svært mye tørr løssnø (>30cm) Tørr Mye snø i V heng og fortsatt mye snø til vindtransport. Mye av snøen har flykte inn der det lå lite snø fra før, så enkelte steder ligger løssnøen helt ned til bakken

Skredaktivitet

13. mar. I løpet av dagen (+01:00) Tørre flakskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Noen bratte heng. V, NV. Over 0 moh Skredene er ikke observert av meg, men annen observatør

ObsID: 185984

Vest-Telemark / TINN

Snø

13.03.2019 kl. 09:00

1433 moh

fink (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  fink Kommentar:  Sastrugi fra snøfall i natt. Bildet er tatt på toppen av langefonn i sørlig retning.

Snødekke

ObsID: 185960
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.